Екскомандир «Азову»: Повних підтверджених списків загиблих в Оленівці немає

Екскомандир «Азову»: Повних підтверджених списків загиблих в Оленівці немає

Укрінформ
Колишній командир полку "Азов" Максим Жорін повідомив, що особи деяких українських полонених, загиблих від вибуху в колонії Оленівки, вдалося встановити.

Про це Жорін розповів Суспільному, передає Укрінформ.

"Є часткові списки, які виклали публічно, на даний момент, вони частково підтверджуються. Але також можна вже з впевненістю сказати, що вони не повні", - сказав екскомандир "Азову".

Він наголосив, що повних підтверджених списків загиблих немає: "Зараз, на жаль у нас немає чітких списків загиблих та поранених. Це надзвичайно складно для близьких та рідних, які чекають на повернення додому. Які просто зараз в такому підвішеному стані знаходяться. Але Росія не надає жодних офіційних списків".

Жорін сказав, що дізнався про трагедію одним із перших. Він переконаний, що вибух був спланованим убивством.

"Скоріш за все, це приміщення було підірвано завчасно підготовленими засобами. Це не був "прильот" точно. Зараз навіть по аерокосмічних знімках дуже чітко видно, що жодних слідів "прильотів" і роботи артилерії на території немає. По вигляду руйнування приміщення, видно було що, воно було підірвано зсередини", - пояснив військовий.

Читайте також: Зеленський обговорив зі Столтенбергом та Рау теракт в Оленівці

За його словами, представники ООН та МКЧХ як гаранти здоров'я і життів військовослужбовців, які виходили з "Азовсталі" і яких згодом утримували в Оленівці, мають якомога швидше знайти можливість поговорити зі свідками трагедії.

"Я дуже добре пам’ятаю, як під час виходу з Азовсталі і Червоний Хрест і ООН розповідали про те, що вони готові брати на себе відповідальність, про те що вони готові слідкувати за умовами утримання. Але за весь цей час Червоний Хрест був виключно один раз на території Оленівки, у перший день коли виходили з Азовсталі. Ми маємо у прямому сенсі, як країна, примушувати міжнародні організації в чиї обов’язки це входить - саме ООН та Червоний Хрест розбиратися з цією ситуацією, добиватись і вимагати від Росії потрапити на місце злочину. І дуже важливо не просто потрапити на місце злочину, а й отримати можливість поспілкуватись зі свідками, які були у цьому приміщенні і які вижили", - зазначив Жорін.

Читайте також: Треба розслідувати та покарати винних – голова ОБСЄ про Оленівку

Він  також підтвердив, що полк "Азов" розпочинає свій власний пошук та ідентифікацію кожного, хто мав відношення до подій в Оленівці.

Як повідомлялося, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що немає підстав довіряти опублікованим росіянами спискам загиблих та поранених українських полонених у тимчасово захопленій Оленівці Донецької області.

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-