Колишня бранка Оленівської колонії: Людей убили свідомо та цинічно

Колишня бранка Оленівської колонії: Людей убили свідомо та цинічно

Відео
Укрінформ
Волонтерка Ганна Ворошева, яка провела в Оленівській колонії 100 днів, вважає, що українські полонені були вбиті росіянами свідомо та цинічно.

Про це вона сказала в інтерв'ю, яке розмістила в Ютубі співголова Комітету з медіа та комунікацій Американської торгової палати в Україні Тетяна Попова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У в'язниці в Оленівці була своя промислова зона. Ми всі, хто був залучений до робіт на території колонії, на цю промзону не заходили. На самій промзоні нічого не відбувалося, це були занедбані будівлі. Вона була за воротами як такий виділений сегмент. І там нікого ніколи не було. На даний момент ми розуміємо, що якимсь чином навмисне людей туди переселили, згрупували за якоюсь ознакою та перевели їх туди», - розповіла волонтерка.

При цьому вона звернула увагу на те, що на поширених кадрах після вибуху була велика кількість ліжок, яких насправді бракує на тій території.

«Тобто спеціально були завезені з якогось місця ці ліжка двоярусні металеві старого зразка... За якоюсь ознакою сепарування застосували до загальної кількості «азовців» і перевели їх туди. На мою думку, що там сталося – це вбили людей, свідомо та цинічно, кровожерно. Це абсолютне зло», - наголосила Ворошева.

За її словами, конвоїри дуже агресивно ставилися до самого факту існування батальйону «Азов». У цій колонії були й «азовці», які потрапили в полон не тільки з Азовсталі, і те, «як їх били і як до них ставилися, і що їм говорилося, свідчило про те, що на них чекає дуже жорстока доля в цьому просторі».

Читайте також: росіяни готові віддати тіла загиблих в Оленівці «азовців» - омбудсмен

Волонтерка розповіла, що основну частину «азовців» з Азовсталі завезли у колонію 17 травня. «Поселили на бараку. Потім пішла чутка, що всіх «азовців», які вийшли з Азовсталі, почали готувати на обмін. У чому це полягало? Складалися якісь списки, якісь допити, опитування. Та між собою конвоїри говорили про те, що багато хто з них ніколи нікуди вже не вийде. Що мінімум вони тут до кінця війни, максимум - їх просто не стане. Говорилося, що когось переводять до інших установ у центральній росії, називалися міста Таганрог, Ростов, і просто говорилося, що далеко поїдуть», - згадує Ворошева.

На її думку, багато в'язнів, які зазнавали побиття, тортур і знущань з боку конвоїрів, могли не витримати цього, і «найімовірніше, є певна кількість людей, про яких окупанти не думали, що про них потрібно буде звітувати».

Читайте також: росіяни досі не пускають Червоний Хрест до колонії в Оленівці - Лубінець

«Після розголосу в медіа про «азовців», таку світову підтримку звільнення або обміну військовополоненими… їм (конвоїрам – ред.) потрібно було приховати свої злочини стосовно тих людей, яких уже не було на той момент», - вважає колишня бранка.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 50 полонених.

За даними СБУ, росіяни могли влаштувати теракт шляхом підриву вибухівки, закладеної всередині приміщення.

За інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в Оленівці вчинили найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Читайте також: Вбивство полонених в Оленівці: супутникові знімки підтверджують російський теракт

Українські військовослужбовці тримали оборону Маріуполя понад 80 днів. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію з заблокованого російськими загарбниками металургійного комбінату Азовсталь.

6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами повідомив, що у полоні перебувають понад 2,5 тис. українських військовослужбовців з Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-