Через вторгнення рф зазнали руйнувань 183 релігійні споруди

Через вторгнення рф зазнали руйнувань 183 релігійні споруди

Укрінформ
За 5 місяців повномасштабного вторгнення російські загарбники завдали руйнувань щонайменше 183 релігійним спорудам в Україні.

Про це йдеться на сайті Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, повідомляє Укрінформ. 

«З 24 лютого до 23 липня 2022 року щонайменше 183 релігійні споруди у щонайменше 14 областях України були вщент зруйновані або зазнали руйнувань різного ступеню внаслідок збройного нападу російської федерації: церкви, мечеті, синагоги, освітні та адміністративні будівлі релігійних спільнот України. 5 із 183 ушкоджених внаслідок атаки рф споруд мусульманські, 5 іудейські, решта 173 християнські», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Єнін про компенсацію Україні за вторгнення рф: Треба застосовувати усі можливі інструменти

Серед християнських святинь 22 належать протестантським спільнотам, 19 — Православній церкві України (ПЦУ), три — Римо-католицькій церкві (РКЦ) та дві — Українській греко-католицькій церкві (УГКЦ). А 73% (127 об’єктів) із 173 ушкоджених християнських споруд, що були повністю або частково зруйновані внаслідок нападу росії, належать Українській православній церкві (УПЦ).

«Відповідно до Статуту про управління УПЦ, що був чинний до 27 травня 2022 року, УПЦ входила до складу російської православної церкви (рпц), маючи значний ступінь автономії. Внаслідок жорстокого російського нападу на Україну та його підтримку керівництвом рпц, зокрема особисто патріархом кирилом, УПЦ дистанціювалася від рпц згідно з рішенням Собору УПЦ 27 травня. Згідно з новим Статутом, предстоятель УПЦ більше не є членом синоду рпц, УПЦ не керується рішеннями архієрейського собору рпц, а вибраний предстоятель УПЦ не має отримувати благословення патріарха рпц, щоб розпочати своє служіння на чолі УПЦ. В якості реакції на це рішення УПЦ, рпц анексувала парафії УПЦ у Криму, а також низку інших на тимчасово окупованих територіях. Водночас станом на сьогодні УПЦ продовжує визнавати свій зв’язок з Вселенським православ’ям через рпц. Зберігаючи такий зв’язок, УПЦ не здійснює жодної формальної координації своєї міжнародної діяльності з рпц та заперечує будь-які зв’язки підпорядкування рпц. Попри те, що УПЦ офіційно поінформувала ДЕСС про зміну Статуту, станом на 23.07.2022 новий Статут про управління УПЦ та роз’яснення УПЦ щодо нього не оприлюднені на офіційному сайті УПЦ», - пояснюють у Держслужбі.

Читайте також: рф від початку повномасштабної війни вбила щонайменше 18 українських медиків

Найбільша кількість зруйнованих релігійних споруд у Донецькій (45) та Луганській (40) областях, далі йдуть Київська (34) та Харківська (25) області.

Також повідомляється, що за підсумками моніторингу, що здійснюється Державною службою України з етнополітики та свободи совісті у співпраці з Майстернею академічного релігієзнавства, на сайті ДЕСС оприлюднена інтерактивна мапа руйнувань релігійних споруд в Україні.

Як повідомлялося, храм у Заворичах на Київщині пережив дві світові війни, але дощенту згорів від обстрілів російських військ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-