Суддя ЄСПЛ розповів, від чого залежатиме забезпечення правосуддя для жертв війни в Україні

Суддя ЄСПЛ розповів, від чого залежатиме забезпечення правосуддя для жертв війни в Україні

Укрінформ
Суддя Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Микола Гнатовський заявляє, що забезпечення правосуддя для жертв війни насамперед буде залежати від загального стану судової системи України.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому Гнатовський наголосив сьогодні під час круглого столу “25 років імплементації Європейської конвенції з прав людини: досягнення та плани на майбутнє”.

Він підкреслив, що українські суди сьогодні стикаються з величезними проблемами щодо функціювання. “Це проблеми фізичного існування, проблеми безпеки, проблеми організаційні та безліч інших проблем. Їх (суди — ред.) необхідно підтримати, і судова система насамперед має функціонувати, без цього нічого не трапиться”, - наголосив Гнатовський.

“Забезпечення правосуддя для жертв війни насамперед буде залежати від загального стану судової системи України”, - констатував він.

Читайте також: Перші справи про воєнні злочини рф в Україні можуть розглянути у Гаазі вже взимкуBloomberg

За його словами, зрозуміло, що Європейська конвенція з прав людини продовжує застосовуватися і під час війни, хоча там є серйозні юридичні питання, які варті осмислення і дискусій. “Але якщо ми зможемо забезпечити функціонуючу судову систему в Україні, то можна буде досягти того, чого ми зрештою хотіли б з точки зору індивідуального правосуддя для кожного, з точки зору відповідних компенсаційних механізмів, з точки зору забезпечення процесуальних прав і забезпечення прав учасників процесу, зокрема, і у справах про найтяжчі воєнні злочини”, - зазначив суддя ЄСПЛ.

Читайте також: Від початку вторгнення росіяни скоїли в Україні 24,2 тисячі воєнних злочинів

Загалом, зазначив Гнатовський, спільної роботи попереду надзвичайно багато. “І я знаю точно, що покладатися на Раду Європи, зокрема на ЄСПЛ, Україна завжди зможе, що це — надійні друзі, мета яких - підтримати Україну в її прагненні бути сучасною, демократичною європейською державою, заснованою на правах людини”, - підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, в опублікованому комісаром Ради Європи з прав людини меморандумі про наслідки війни в Україні для прав людини, зазначається, що “досягнення справедливості для всіх жертв війни в Україні вимагатиме постійної та довгострокової відданості зацікавлених сторін, у тому числі шляхом ефективної співпраці з Міжнародним кримінальним судом та довгострокової підтримки системи правосуддя України”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-