Кваснєвський вважає, що путін не наважиться на загальну мобілізацію

Кваснєвський вважає, що путін не наважиться на загальну мобілізацію

Укрінформ
Колишній президент Польщі Александер Кваснєвський вважає, що володимир путін не наважиться на проведення загальної мобілізації в росії, оскільки це могло би призвести до масових протестів у великих містах.

Таку думку польський політик висловив у інтерв’ю Укрінформу.

Як зауважив Кваснєвський, якщо війна триватиме довго і збільшуватиметься кількість жертв, то суспільний опір у росії зростатиме. Однак він висловив сумнів, що це може вилитись у масові демонстрації в рф через небачений масив російської пропаганди, яка промиває людям мізки.

Читайте також: Кваснєвський розповів про можливі сценарії війни в Україні

Крім того, як зауважив Кваснєвський, путін намагається не зробити головної помилки – проведення загальної мобілізації.

“Зараз він відсилає на фронт молодь із Бурятії, Сибіру. Якби була загальна мобілізація, то потрібно мобілізовувати молодь із Москви, Санкт-Петербурга, яка дуже добре знає, що насправді відбувається, маючи доступ до інтернету. Якби путін захотів провести загальну мобілізацію, то я собі можу уявити демонстрації молодих людей біля кремля з гаслами “Досить війни”, “Дайте нам жити” і так далі. Але він не зробить цієї помилки”, - переконаний політик.

Водночас експрезидент Польщі не дуже вірить у те, що західні санкції проти росії у близькій перспективі спричинять суспільні протести.

Читайте також: Кваснєвський розповів про можливі сценарії війни в Україні

“Без сумніву, рівень життя в росії знижується. З іншого боку, ми знаємо росіян: якщо треба вмирати за батьківщину, то вони можуть піти на такі жертви. Це не типове споживче суспільство, яке дуже цінує комфорт і високий рівень життя. Тому я не дуже вірю, що там найближчим часом можуть статися масові демонстрації”, - зауважив Кваснєвський.

Утім, він не виключив імовірності виникнення протестів у росії, якщо війна триватиме довго, а кількість жертв серед російських солдатів зростатиме.

“Якщо ми маємо понад 37 тисяч убитих, то помноживши на 3-4, це понад 100 тис. людей із сімей, які вже оплакують померлих, знають, що насправді відбувається. У перспективі це може призвести до соціального напруження”,- зауважив колишній польський лідер.

На його думку, переворот у росії потенційно можуть організувати дві групи – генералітет і олігархи.

Читайте також: Конференцію YES планують провести у Києві і Варшаві

Кваснєвський зауважив, що невдоволений перебігом війни путін почав відправляти генералів у відставку, а декого поміщають під домашній арешт. Тож рівень загрози для цієї групи є дуже високим.

“Тому в певний момент вони можуть вирішити, що замість того, щоб потрапити до в’язниці, варто завершити цю війну. А це можливо лише після зміни першої особи. Будь-який наступник путіна, навіть із дуже схожими поглядами, все ж матиме вільні руки і завжди може сказати: це не моя війна, а тому ми маємо щось із цим зробити”, - підкреслив Кваснєвський.

З іншого боку, на його думку, наважитися на організацію перевороту можуть також олігархи, які зазнають колосальних збитків.

“Ці люди звикли до хорошого життя і не готові віддати всі свої статки. Нещодавно прозвучала заява Олега Дерипаски, і це, здається, було перше висловлювання впливового олігарха проти путіна і війни. У цьому середовищі може виникнути думка: немає сенсу, треба це зупинити, адже всі бізнеси руйнуються, накопичені гроші буде конфісковано або втрачено”, - підкреслив експрезидент Польщі.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-