Кваснєвський розповів про можливі сценарії війни в Україні

Кваснєвський розповів про можливі сценарії війни в Україні

Укрінформ
путін припустився історичної помилки, розпочавши повномасштабну війну в Україні, і росія заплатить за це величезну ціну. Утім, війна росії проти України може бути тривалою, не виключається “замороження конфлікту в певний момент”.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив експрезидент Польщі (1995 - 2005) Александер Кваснєвський.

Колишній польський лідер підкреслив, що він ніколи не мав ілюзій, що путін хоче мати під своїм контролем всю Україну, а не лише її третину. За його словами, вже у 2002 році путін говорив йому про свою стратегічну мету – відбудову великої росії, яку, як зауважив експрезидент, складно собі уявити без України. Відтак, тим він пояснював собі у подальші роки політичний та економічний тиск, газовий шантаж і перешкоджання росією підписанню Угоди про асоціацію України з ЄС.

“Проте щиро визнаю: мені здавалося, що путін є прагматиком і не нападе на Україну, адже це виглядало би божевіллям. Але він пішов на це. путін зробив історичну помилку, ціна якої для росії буде величезною”,- наголосив Кваснєвський.

Читайте також: Зеленський подав у Раду законопроєкт про правові та соціальні гарантії для поляків в Україні

На думку колишнього польського лідера, війна росії проти України може тривати довго. З одного боку, путін не хоче програти цю війну, і він із різною інтенсивністю далі продовжуватиме агресію.

“З іншого боку, Україна не може здатися, Україна зараз переконана у своїй правоті, вона бореться за свою землю, за свої права, за безпеку своїх людей. Якщо Захід допомагатиме, а він зобов’язався це робити, особливо у військовому плані, то він повинен надати стільки зброї, скільки потрібно і на один день більше. У сукупності це означає, що війна може бути довгою, на виснаження”,- підкреслив Кваснєвський.

Він визнав, що йому зараз складно уявити переломний момент у війні, коли обидві сторони будуть готовими до поступок і сядуть за стіл переговорів.

“Не вірю, що путін готовий до поступок і повернення до ситуації перед 24 лютого в умовах, коли росія вже присутня на півдні, коли він відкрив собі коридор до Криму, має контроль над Азовським морем і Маріуполем. Водночас також не уявляю жодного українського політика, який почав би говорити про будь-які територіальні поступки росії. Тому мирне вирішення проблеми на сьогодні є повністю неможливим”, - зазначив Кваснєвський.

Читайте також: Дуда: путіну не вдалося посіяти розбрат серед країн НАТО

Натомість він не виключає “замороження конфлікту в певний момент”, що не є дуже хорошою звісткою.

“Але якщо обидві сторони, особливо росіяни, визнають, що вони вичерпали свої сили і засоби і потребують часу на відновлення, то може з’явитися якась ініціатива перемир’я. З огляду на вичерпання ресурсів, сил та засобів його також може прийняти й українська сторона. Але ми знаємо, чим є заморожений конфлікт. У таких умовах складно розвиватися, мати далекосяжні плани, оскільки сьогодні конфлікт заморожений, а завтра його можна розморозити. З усіх сценаріїв цей, здається, є найбільш можливим”, - констатував експрезидент Польщі.

Він підкреслив, що станом на сьогодні він не бачить шансів на якусь мирну угоду між Україною і росією, яку гарантували б найважливіші країни світу.

З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-