Україна не просить більше зброї, ніж необхідно для захисту - Зеленський

Україна не просить більше зброї, ніж необхідно для захисту - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський упевнений у тому, що український народ і армія вистоять у справедливій війні з російським агресором, але за наявності необхідної зброї втрати наших людей будуть меншими.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню Zeit, передає Укрінформ.

«Ми витримаємо стільки, скільки буде треба», - заявив Зеленський, нагадавши, що багато спостерігачів у всьому світі вважали, що російська армія переможе українців за дуже короткий час.

Він зауважив, що зусилля українців у цій війні спрямовані на захист всієї Європи, адже росія ніколи не прагнула обмежитися лише Україною.

«Усім у Європі розумніше допомагати нам зараз, щоб потім нам не довелося захищати інші нації», - підкреслив Президент. Водночас він зазначив, що Україна не просить у партнерів «більше, ніж необхідно для захисту свободи».

Зеленський наголосив, що Україна платить за дисбаланс сил, за нестачу артилерії та РСЗВ людськими життями. Росія, за його словами, веде дуже жорстоку війну, з важким озброєнням, з далекобійною артилерією, з ракетами, крилатими ракетами, щоб знищити все в Україні – людей, міста, інфраструктуру. Лише з початку війни в результаті російських нападів загинуло 263 дитини, поінформував політик.

«Для когось моя вимога може здатися нескінченним повторенням, але я повинен повторювати це знову і знову: нам потрібна сучасна зброя. Нам потрібна підтримка, щоб вижити і перемогти. І чим менше будуть готові наші партнери допомогти нам зброєю, тим довше триватиме ця війна і більше людей загине», - заявив український лідер. Він зазначив, що якби можна було просто закупити необхідну зброю, Україні не довелося б витрачати тижні й місяці на переговори з партнерами щодо неї.

Що стосується ФРН, то Зеленський ухильно зауважив, що «поставки (зброї) з Німеччини все ще нижчі, ніж могли б бути», та не став критикувати канцлера ФРН Олафа Шольца.

Читайте також: Зеленський – Шольцу: Не можна балансувати між Україною та росією

На запитання кореспондента, чому він 22 травня вперше оприлюднив дані про втрати України на Східному фронті, Зеленський відповів, що люди в Україні та в світі повинні знати правду. «Я також хочу, щоб Захід знав, що ми відчуваємо, коли ми знову і знову бачимо, як затримується передача необхідної оборонної зброї. Якби ми отримали всю сучасну зброю, яку просили у наших партнерів, ми могли б врятувати багато життів», - додав він.

Політик спростував повідомлення деяких ЗМІ про те, що українські війська на фронті погано забезпечені та втрачають бойовий дух, назвавши це одним з проявів інформаційної війни.

Про високий моральний дух свідчить і те, що народ України не захоче віддавати свої території, зокрема Донбасу та Крим, якщо навіть росія вийде за лінію зіткнення 2014 року, відзначив він.

«Крим є частиною України, як і Донецька та Луганська області. Це визнають у всьому світі. Звісно, ​​наші люди не захочуть віддавати свої території», - заявив Зеленський, водночас запевнивши, що український уряд буде готовий сісти за стіл переговорів з росією будь-коли. Україна, нагадав він, кілька разів пропонувала «реальні та змістовні мирні переговори», ще до початку широкомасштабної війни 24 лютого, але «як може бути мир, якщо Росія не готова до миру»

Зеленський також звернув увагу, що обіцянкам росії нічого не вартують, тож не можна довіряти москві, коли вона каже, що не скористається ситуацією з розмінуванням Одеського порту для відновлення експорту зернових. А своє право вето в Раді Безпеки ООН росія перетворила «на право вбивати», сказав глава держави.

Читайте також: Глава Бундесверу сказала, коли в Україну надійдуть PzH 2000

Інтерв’ю з’явилося напередодні візиту канцлера ФРН Олафа Шольца до Києва.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-