Зеленський – Шольцу: Не можна балансувати між Україною та росією

Зеленський – Шольцу: Не можна балансувати між Україною та росією

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський очікує, що Німеччина чіткіше визначить свої пріоритети у відносинах з рф і надасть Україні під час візиту канцлера Олафа Шольца до Києва підтримку в питанні набуття Україною членства в ЄС.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю програмі Heute Journal німецького телеканалу ZDF, передає Укрінформ.

«Я очікую, що він (Олаф Шольц - ред.) нас підтримає особисто, що він особисто буде впевнений, що Україна може вступити до ЄС і що статус кандидата буде надано Україні вже в червні», - сказав Зеленський.

За його словами, Київ очікує запевнення з боку Шольца, що Німеччина підтримає Україну.

«Він і його уряд мають прийняти для себе рішення: не можна балансувати (сідати в шпагат) між Україною та відносинами з росією, але треба вибирати для себе, де розставити пріоритети», - підкреслив український лідер.

Він висловив розуміння того, що це важко зробити, адже ФРН стикається з економічними викликами, і вибрати сторону важко. «Це буде економічно боляче, незалежно від того, українську чи російську сторону ви оберете. Але якщо ви обираєте менш болючий шлях, це неправильний підхід», - попередив політик.

Зеленський зауважив, що в ставленні німецького керівництва до України, ще до канцлерства Олафа Шольца, є певний скептицизм на тлі прекрасних відносин між двома народами і досить хороших відносин між лідерами обох країн. Цей скептицизм, за його оцінкою, виражається перш за все, коли йдеться про майбутнє членство України в ЄС і НАТО. При цьому Зеленський упевнений, що це ставлення зміниться.

Коментуючи заяви Шольца щодо дуже великих обсягів надання військової допомоги Україні з боку ФРН, Зеленський констатував той факт, що Німеччина, а також і Франція «прийшли трохи пізніше за деякі наші сусідні країни щодо поставок зброї», хоча політично підтримали Україну одразу.

«Але тоді, на початку війни, нам не потрібна була політика, нам потрібна була допомога», - підкреслив Зеленський.

Він заявив, що закінчення війни залежить від бажання рф довести війну до кінця. Тож чим сильнішою буде Україна, тим краще будуть озброєні ЗСУ, тим швидше вони будуть наступати та витісняти російські війська з нашої землі, тоді росія буде готова закінчити війну.

«Чим швидше Україна буде зміцнюватися, чим швидше Європа буде діяти як єдине ціле в санкціях, щоб відрізати росію від великих потоків фінансів, тим слабшою буде росія», - підсумував Зеленський, додавши, що треба діяти, адже час грає на ворога, а не на нас.

Стосовно переговорів з москвою, Зеленський зауважив, що зараз, на відміну від себе ранішнього, він не шукає можливостей знайти баланс, щоб «якось домовитися». «Ми не сумніваємося, ми готові вести переговори лише в тому випадку, якщо інша сторона готова покласти край війні. У нас немає часу на марні розмови», - заявив український лідер.

Він також дорікнув Заходу за те, що той не прислухався до застережень України: про необхідність превентивних санкцій, про стратегію на Чорному морі, про створення Чорноморського флоту з країною-партнером, про створення системи ППО тощо.

«Якби мене почули, Україна мала б більше шансів зупинити вторгнення російської федерації», - зазначив Зеленський. Він відкинув критику стосовно того, що, мовляв, Київ не прислухався до попереджень партнерів, зокрема, президента США про плани агресії. І зауважив: якщо Захід точно знав, що завтра буде повномасштабне вторгнення, чому не було закрито повітряний простір, чому до цього вторгнення Україні не поставили зброю і чому не було введено тимчасових запобіжних санкцій.

Водночас Президент України висловив удячність усім партнерам за підтримку, яку маємо зараз.

Читайте також: Посол Мельник розповів про очікування від візиту Шольца до України

Як повідомлялось, канцлер ФРН Олаф Шольц може здійснити візит до Києва вже цього тижня. У відомстві глави німецького уряду поки не називають дати поїздки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-