Україна очікує поставок німецьких гаубиць у другій половині червня – посол

Україна очікує поставок німецьких гаубиць у другій половині червня – посол

Укрінформ
Україна очікує поставок з Німеччини семи гаубиць Panzerhaubitze 2000 орієнтовно 22 червня.

Про це заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв’ю «Радіо НВ», передає Укрінформ.

Він нагадав, що є політичне рішення від Бундестагу від 28 квітня 2022 року про те, що Німеччина постачатиме Україні важке озброєння і комплексні системи.

«Станом на сьогодні, на 105 день війни РФ проти України, жодна, я повторюю, жодна одиниця саме важкої техніки — щонайменше це артилерія, гаубиці, БМП, танки, — жодної не було поставлено до України», - сказав Мельник.

Посол поінформував, що Німеччина після нашого політичного тиску направила Україні цілу низку зразків зброї. Але йдеться про легке озброєння: протитанкові комплекси та ті, що призначені для захисту повітряного простору (ПЗРК Stinger), міни, гранати, легка стрілецька зброя (кулемети) і низка інших речей, яка насправді не є озброєнням: вантажний транспорт, броньовані автомобілі.

Мельник також зауважив, що з оголошеного Німеччиною 1 млрд євро, які мають бути спрямовані на підвищення обороноздатності України, німецький уряд, за його інформацією, ще нічого не витратив на закупівлі у німецької промисловості, яка готова нам допомогати.

Читайте також: Норвегія передала Україні 22 броньовані гаубиці M109

«Тому ситуація така: у нас є оголошення, які або зовсім не виконуються, або… Мова йде про дві обіцянки: 7 самохідних гаубиць, які будуть передані нам, — ми ці системи отримаємо десь 22 червня; і самохідні зенітні системи, так звані Гепарди. Це теж стара зброя — 30 одиниць: 15 Гепардів — до кінця липня, ще 15 — до кінця серпня. Тобто лише 2 рішення зі всіх оголошених німецьким урядом до сьогодні, які перебувають в стадії реалізації», - сказав посол.

Як повідомлялося, Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у інтерв’ю виданню Bild am Sonntag на початку травня, що Німеччина не буде постачати в Україну танки до тих пір, поки такі ж поставки не почнуть інші держави Європейського Союзу, а також США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-