Воєнні злочини військових рф в Україні: поліція відкрила понад 16 тисяч справ

Воєнні злочини військових рф в Україні: поліція відкрила понад 16 тисяч справ

Укрінформ
Національна поліція відкрила 16,3 тис. кримінальних проваджень за фактами злочинів російських військових на території України.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування НПУ Олексій Сергєєв.

“Слідчими Нацполіції розпочато понад 16,3 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил рф і їх пособниками, з них найбільше за такими статтями ККУ — статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) – 11 740; статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) – 4088; 111-1 (колабораційна діяльність) – 669», - повідомив Сергєєв.

Також, як зазначив Сергєєв, Національна поліція в умовах воєнного стану здійснює заходи з евакуації громадян з небезпечних місць.

Зокрема, поліцейські Донеччини, Запоріжжя, Луганщини та Харківщини продовжують проведення евакуації населення з територій бойових дій, надають допомогу громадянам у місцях збору та їх супроводженні.

“За зверненнями військових адміністрацій та громадян тільки патрульною поліцією здійснено майже 6 тис. супроводжень транспортних засобів, залучених до евакуації. Попри постійні обстріли, працівники поліції здійснили близько 1,5 тис. адресних виїздів безпосередньо на лінії вогневого контакту з ворогом з метою евакуації громадян, які через стан здоров’я не змогли самотужки дістатися місць евакуації”, - зазначив Сергєєв.

Як приклад, він навів випадок від 19 травня, коли поліцейські Дніпропетровщини спільно з волонтерами евакуювали в безпечне місце 64 жителів міста Бахмут Донецької області. Також 27 травня поліцейські Харківщини із зони бойових дій евакуювали більше 50 людей, серед яких поранені. 6 червня поліцейські офіцери громади Донеччини на двох службових автомобілях, під обстрілами, евакуювали 9 осіб з-під Слов'янська Донецької області.

Окрім цього, як поінформував Сергєєв, у Донецькій області до вивезення людей у безпечні місця долучається поліцейський екіпаж «Білий янгол», який у середньому кожного дня вивозить до 20 людей із небезпечних зон, здійснюючи при цьому 5 евакуаційних рейсів. Вирушаючи на евакуацію, екіпаж завантажує патрульний автомобіль гуманітарною допомогою для забезпечення тих, хто залишився в гарячих точках.

17 травня під час здійснення евакуації та супроводу 36 цивільних осіб, серед яких було 6 дітей, із міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут Донецької області 7 працівників поліції потрапили під обстріл.

Читайте також: Єврокомісія виділила €7,25 мільйона на розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Також, як наголосив Сергєєв, патрульна поліція здійснює супроводження стратегічних вантажів, участь у гуманітарному забезпеченні громадян. Мова йде як про супроводження відповідних перевезень, організованих місцевими органами влади, так і про безпосередню організацію роботи гуманітарних пунктів допомоги населенню. Так, 30 травня поліцейськими Івано-Франківщини доставлено чергову партію гуманітарної допомоги до населених пунктів Миколаївщини, які постійно потерпають від обстрілів загарбників, а саме кілька тонн продуктів харчування, засоби гігієни, одяг, медикаменти і десятки бронежилетів для захисників регіону. 26 травня поліцейські офіцери громади Дніпропетровщини доставили до міста Краматорськ Донецької області необхідний гуманітарний вантаж. Крім того, на зворотному шляху із зони бойових дій евакуювали до безпечного місця родину із чотирма дітьми. Під постійною координацією поліції забезпечується транспортування стратегічних вантажів (енергоресурси, польові госпіталі, техніка тощо).

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст і селищ, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-