Звірства на Київщині: єфрейтор-бурят причетний одразу до чотирьох епізодів

Звірства на Київщині: єфрейтор-бурят причетний одразу до чотирьох епізодів

Фото
Укрінформ
Правоохоронці ідентифікували російського військового, причетного до вбивства мирного жителя та імітації страти під час захоплення навесні села Гавронщина Київської області.

Як передає Укрінформ, про це генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила у Фейсбуці.

За даними генпрокурора, зловмисником виявився 21-річний уродженець Бурятії, заступник командира бойової машини - навідник-оператор 37-ї мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії Надбіт Дабаєв.

Встановлено, що російський єфрейтор причетний одразу до чотирьох епізодів порушення законів і звичаїв війни під час захоплення села Гавронщина Бучанського району Київської області.

Читайте також: Військовому рф, який захоплював заручників у Бучі, заочно повідомили про підозру

Як зауважила Венедіктова, "під час деяких звірств військовослужбовець країни-агресора не соромився представлятися потерпілим".

Так, у березні Дабаєв зупинив перехожого на вулиці та направив на нього автомат. Єфрейтор наказав беззбройному цивільному лягти обличчям до землі та, заподіюючи побої, почав випитувати, чи той не служить в Збройних силах України або в інших військових формуваннях.

За даними генпрокурора, після цього зловмисник затягнув жертву до магазину, приставив до стіни та розстріляв. Потерпілий помер на місці від наскрізного поранення голови.

Також Дабаєв вчинив імітацію страти. У стані сильного алкогольного сп’яніння він зайшов до будинку та, погрожуючи зброєю, зігнав усіх, хто там був, до кухні.

Зловмисник довго допитував мешканців, тримаючи під прицілом, і погрожував убивством, після чого поставив усіх у шеренгу один за одним. росіянин пояснив "мішеням", що не хоче витрачати на їх розстріл зайвих набоїв. Після цього вистрілив у стелю та пішов, пообіцявши прийти наступного дня й таки розстріляти людей.

Читайте також: «Справедливість може бути досягнута»: як іноземні фахівці розслідують воєнні злочини в Україні

Крім того, встановлено, що Дабаєв причетний до заволодіння автомобілями. Так, за день до згаданого епізоду зі знущанням російський військовий разом із підлеглим вже побували у дворі своїх жертв та викрали, погрожуючи зброєю, автомобіль "Таврія".

Після визволення села господар повернув своє авто із численними слідами користування загарбниками – пошкоджене та обписане літерами V.

Ще раніше Дабаєв зі співслужбовцем в іншому дворі цього села, наставивши на жінку пістолет, заволодів її Volkswagen Jetta.

Генеральний прокурор опублікувала фото підозрюваного та закликала повідомляти додаткові відомості щодо його причетності до цих та інших злочинів на єдиний доказовий хаб або в Київську обласну прокуратуру за номерами 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75.

Згідно з повідомленням Офісу генпрокурора у Фейсбуці, заступнику командира бойової машини – навіднику-оператору 37 мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії збройних сил рф оголошена підозра в порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Як повідомляв Укрінформ, раніше правоохоронці ідентифікували російського снайпера, який у лютому під час захоплення села Перемога Київської області вбив мирного жителя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-