росії не місце в ЮНЕСКО: Зеленський відреагував на удар по Святогірській лаврі

росії не місце в ЮНЕСКО: Зеленський відреагував на удар по Святогірській лаврі

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський переконаний, що кожна спалена росією в Україні церква, кожна підірвана школа та кожен зруйнований меморіал доводять, що росії не місце в ЮНЕСКО.

Про це він заявив у Телеграмі, коментуючи сьогоднішній удар російської артилерії по Святогірській лаврі на Донеччинні.

«Ми очікуємо на логічну та справедливу відповідь від ООН та ЮНЕСКО. Це Організація Об'єднаних Націй, і її статут не передбачає об'єднання з терористами. Ізоляція росії має бути повною, вона повинна відповідати за свої злочини», - наголосив Зеленський. Він зазначив, що цього ж тижня, у середу, російські снаряди розірвалися просто в келіях монахів Святогірської лаври. Четверо людей загинули, ще четверо – важко поранені. Святогірськ перебуває під вогнем ще з травня.

«Окупанти точно знають, який об'єкт обстрілюють. Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас. Як і будь-яку іншу територію та будь-який інший об'єкт України, до якого може дотягнутися. Їм байдуже, що саме перетворювати на руїни», - написав Президент.

Зеленський нагадав про те, що 31 травня Верховна Рада звернулася до ЮНЕСКО з вимогою позбавити росію членства в організації. Українська дипломатія послідовно працює над цим.

Читайте також: росія зруйнувала в Україні понад 370 пам'яток культури, майже половина з них - церкви

«Жодна інша держава, крім росії, не знищувала у Європі стільки пам'яток, культурних і соціальних об'єктів за весь час після Другої світової війни. Кожна спалена росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований меморіал доводить, що росії не місце в ЮНЕСКО. Про що можна говорити з державою-варваром, з державою-терористом? Про те, якими артилерійськими снарядами краще знищувати історичну спадщину?», - зазначив глава держави.

Як повідомлялося, 4 червня росія знову вдарила по Святогірській лаврі на Донеччині. Знищено Всіхсвятський скит. Він був освячений ще в 1912 році. Вперше його зруйнували за часів радянської влади. Згодом відбудували.

Успенська Святогірська лавра – православний монастир УПЦ МП у місті Святогірську Донецької області. Розташований на правому високому крейдяному березі Сіверського Дінця. Крім наземних будов, є крейдяні печери.

Перша письмова згадка про місцевість «Святі гори» належить до 1526 року. За радянських часів монастир було закрито. Святогірська обитель була знову відкрита у 1992 році. У 2004 році набула статусу Лаври.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-