Фукуяма не вірить у застосування росією ядерної зброї

Фукуяма не вірить у застосування росією ядерної зброї

Укрінформ
Американський філософ, політичний економіст і публіцист, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма вважає, що виростання росією ядерної зброї підштовхне НАТО до закриття неба над Україною.

Про це він сказав під час обговорення «Діалоги про війну», передає кореспондент Укрінформу.

«Я не думаю, що нам варто списувати це з рахунків, але якщо ми подивимося на практичні наслідки використання росією ядерної зброї, то це не принесе їй жодної воєнної переваги. Натомість це запустить відповідь з боку НАТО», - сказав філософ.

Фукуяма зауважив, що хоча НАТО не має відповідати симетрично – застосовувати ядерну зброю у відповідь – існує багато конвенційних відповідей як, наприклад, закриття неба над Україною.

Читайте також: Американський філософ Фукуяма пояснив, чому Україна переможе

«НАТО не хотіла закривати небо над Україною саме через страх ескалації, але якщо ескалація відбудеться, тоді закриття неба з прямим залученням НАТО з атаками на російські літаки, ППО буде на столі», - наголосив він.

Філософ підкреслив відсутність розвідданих про підготовку до використання ядерної зброї росіянами.

Читайте також: Від біолабораторій до капітуляції: росія вже тричі змінювала риторику про війну

Водночас він констатував, що не знає, чому на російському телебаченні розповідають російському народу про варіант ядерного удару як такого, що принесе користь політичному лідеру.

«Вони були абсолютно безвідповідальними, буденно говорячи про ядерні удари по Європі, по Берліну і Парижу наче це реальний варіант для відповідального лідера», - зазначив Фукуяма.

Як повідомляв Укрінформ, російські високопосадовці неодноразово заявляли про ймовірність застосування росією ядерної зброї у війні проти України. Зокрема глава мзс рф сергій лавров заявив, що ризик ядерної війни "реальний" і таку небезпеку не можна недооцінювати.

Президент України Володимир Зеленський припустив, що ядерний шантаж рф походить від відчуття москвою безкарності та невіри в те, що міжнародне співтовариство здатне притягнути до відповідальності за військові злочини тих, хто прикривається силою ядерної держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-