У РНБО спростували російський фейк про «ядерну бомбу на Запорізькій АЕС»

У РНБО спростували російський фейк про «ядерну бомбу на Запорізькій АЕС»

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України пояснив про фейки щодо української ядерної зброї, які поширила російська пропаганда.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомив у Телеграмі.

Так, фейком є інформація, що Україна накопичила величезні запаси урану та плутонію на Запорізькій атомній електростанції для створення ядерної бомби: “Журналіст WSJ Лоуренс Норман написав у Твітері, що на Запорізькій АЕС зберігається 30 тонн плутонію та 40 тонн збагаченого урану. МАГАТЕ хоче бути впевненим, що запаси не зникли, адже збагачений уран і плутоній потенційно можуть бути використані як сировина для ядерної зброї”.

Читайте також: МАГАТЕ спростовує розробки в Україні ядерної зброї і заявляє про небезпечні дії росіян на ЗАЕС

Роспропаганда та деякі проросійські українські видання підхопили цю “ядерну сенсацію”.

Також фейком є й те, що в Україні є уран та плутоній, і з них можна зробити атомну бомбу.

У ЦПД пояснили, що на Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній не зберігалися і не зберігаються, а лише паливо - тепловидільні збірки, що є на всіх АЕС у світі. Також на ЗАЕС у спеціальному сховищі зберігається відпрацьоване ядерне паливо, що не є зброєю.

Як повідомлялося, Запорізька АЕС та Енергодар з 4 березня тимчасово захоплені агресором. На майданчику атомної електростанції, окрім військових російської федерації, тривалий час незаконно перебувають представники "росатому".

Читайте також: Запорізька АЕС з електрикою для рф та репресії Києва: ЦПД викрив чергові фейки роспропаганди

Попри контроль російськими військами, Запорізька атомна електростанція продовжує працювати на потреби України.

11 травня генеральний директор МАГАТЕ (IAEA) Рафаель Гроссі заявив, що будь-які припущення щодо розробки або підготовки України до володіння ядерною зброєю заперечуються представниками МАГАТЕ на підставі проведених інспекцій ядерних об’єктів. Водночас МАГАТЕ занепокоєне збереженням ядерних матеріалів на Запорізькій АЕС, яка знаходиться під контролем російських військ і куди фахівці МАГАТЕ не мають доступу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-