Зранений, але не скорений: Харків до та після російських снарядів

Зранений, але не скорений: Харків до та після російських снарядів

Фотохроніка війни
Укрінформ
Українські міста під час відсічі збройної агресії рф стали справжніми форпостами незламного духу. Від початку повномасштабного вторгнення 10 із них отримали відзнаку «Місто-герой України».

Укрінформ продовжує серію фотодобірок про нескорених: якими вони були до початку бойових дій на їхній території та стали після.

У Харкові безперервні обстріли розпочалися з першого дня повномасштабного вторгнення рф і тривають уже понад три місяці. Однак сьогодні – з меншою інтенсивністю після того, як українські бійці відтіснили ворога від міста.

На початку березня російські загарбники обстріляли історичний центр Харкова. Тоді зруйнували будівлю обласної держадміністрації на площі Свободи, пошкоджень зазнали оперний театр, філармонія, будівлі міськради, палацу праці та житлові будинки. Кадри з наслідками атаки були одними з перших, які облетіли увесь світ і показали справжні наміри росіян: знищити все українське – і людей, і культурну спадщину.

Харківська ОДА
Харківська ОДА

Відтоді російські війська регулярно завдавали артилерійських, ракетних та авіаційних ударів по житлових районах Харкова.

Читайте також: Місто-фортеця на Азовському морі: Маріуполь до та після російських снарядів

Будинок профспілок – Палац Праці – був зразком неокласичної архітектури Іполита Претро. Це колишній прибутковий будинок акціонерного товариства «Росія», збудований у 1912-1914 роках. Будинок займав увесь квартал, мав три великі двори-курдонери. Пережив Другу світову війну, а ось під час нападу росіян зазнав потужних авіаударів. Показово, що архітектора, який створив цю споруду, засудили до страти енкаведисти, а їхні нащадки знищили його творіння.

Пошкоджень зазнала і перлина світової спадщини конструктивізму – Держпром. Це одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1925-1928 років.

Як розповіла дослідниця архітектури Євгенія Губкіна в інтерв’ю Vogue, шкода, заподіяна культурній спадщині харківської ідентичності, величезна. 

Меморіал Слави
Меморіал Слави

За останніми даними Харківської міської ради, загалом у місті зруйновано 3 482 будинки різної форми власності, з них 2 482 – багатоквартирні, 1 000 – будинки житлових кооперативів та приватні домоволодіння. 492 житлові будинки не підлягають відновленню.

Прибутковий будинок Масловського
Прибутковий будинок Масловського
Будівля Нацполіції
Будівля Нацполіції
Харківський апеляційний суд
Харківський апеляційний суд

За словами Губкіної, архітектурна спадщина спальних мікрорайонів теж мала цінність. Це були приклади архітектури модернізму, соціальних проєктів українських архітекторів, мастерпланів, які розроблялися з 60-х років ХХ ст. Майже зруйновано Салтівку – найбільший спальний район країни.

Читайте також: Розстріляний район: на що росіяни перетворили Північну Салтівку у Харкові

Крім того, атаки зазнали 490 адміністративних споруд, зокрема 109 шкіл (кілька не підлягають відновленню), 98 дитячих садків, 55 медустанов, 46 закладів культури, 14 вищих навчальних закладів, 5 храмів.

Так, наприклад, цілеспрямований авіаудар росіян повністю зруйнував один із корпусів загальноосвітньої школи №35 на півдні Харкова. Втрачено все устаткування та обладнання, яке було в навчальних класах. Також пошкоджено деякі вікна в іншому корпусі. 

На початку березня ворог обстріляв й історичну будівлю Харківської спеціальної школи імені В.Г. Короленка – один із найстаріших закладів для дітей із вадами зору. Це навчально-виховний комплекс, який об'єднав дитсадок, початкову школу, гімназію і музичну школу.

Зазнали руйнувань і пошкоджень корпуси однієї з візитівок міста – Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Це один із найдавніших університетів України, з понад 200-річною історією.

Так, повністю зруйновано навчальний корпус економічного факультету – будівлю 20-х років XX століття – та навчально-наукового інституту «Каразінська школа бізнесу» на вулиці Мироносицькій.

Економічний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Економічний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Суттєво пошкоджено корпус інституту «Фізико-технічний факультет» на П’ятихатках, корпус навчально-наукового інституту «Інститут державного управління», два з дев’яти студентських гуртожитків. Також зруйновано спортивний комплекс. Потребує суттєвих відновлювальних робіт музей природи, місце зберігання фонду старовинних і рідкісних книг бібліотеки. 

р
Інститут державного управління

Однак попри руйнування та обстріли університет залишився в місті і продовжує працювати.

Однією з цілей російської артилерії став Центральний парк імені Горького. Унаслідок обстрілу 2 квітня найбільших руйнувань тут зазнали атракціони «Галеон Барбадос» та «Індія».

Також вороже залізо поламало старовинні дерева, пошкодило сцену в ретропарку, деякі кафе та паркові дивани. 

Уламки посікли скульптури дітей, встановлені в парку.

Після того, як українська армія у травні вибила збройні сили росії з-під Харкова, до міста почало повертатися життя. Обстріли з реактивної артилерії тривають, але тепер значно рідше. Тож тут відновило роботу метро, запускають ліфти, вивозять сміття, ремонтують зруйновані обстрілами водоводи, пошкоджені вікна, покрівлі, розгрібають завали та укріплюють блокпости.

Читайте також: Харківське метро: 89 днів роботи в режимі укриття
Харківська міськрада
Харківська міськрада
Як повідомлялося, 24 лютого президент росії путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Фото: Василь Голосний, redpost.com.ua, Google, Харківська міськрада, maidan.org.ua та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-