Місто-фортеця на Азовському морі: Маріуполь до та після російських снарядів

Місто-фортеця на Азовському морі: Маріуполь до та після російських снарядів

Фотохроніка війни
Укрінформ
Українські міста під час відсічі збройної агресії рф стали справжніми форпостами незламного духу. Від початку повномасштабного вторгнення 10 із них отримали відзнаку «Місто-герой України».

Укрінформ розпочинає серію фотодобірок про нескорених: якими вони були до початку бойових дій на їхній території та стали після.

Контраст цих світлин – яскраве свідчення того, що несе з собою «рускій мір». Знищення цивільної інфраструктури населених пунктів, понівечені або зрівняні з землею житлові будинки, хаос та руїни – ось що залишає після себе російська армія.

Центральна частина Маріуполя
Центральна частина Маріуполя 

Містом-фортецею став Маріуполь на Донеччині на березі Азовського моря, у гирлі річки Кальміус. Станом на 2021 рік тут було майже пів мільйона жителів.

зі супутника
Будинки у Маріуполі, сфотографовані супутником

Маріуполь поєднував ролі вагомого порту та промислового центру країни і курорту. А від початку в 2014 році російської збройної агресії в Україні став найбільшим прифронтовим містом і центром сходу після окупації Донбасу. У 2015 році місто зазнало жахіття обстрілів житлових кварталів зі сторони регулярних військ росії, внаслідок яких загинуло 30 мирних жителів.

Маріупольський аеропорт
Маріупольський аеропорт

Тож війна впродовж цих восьми років завжди дихала в потилицю Маріуполю. Попри це він вчився заліковувати шрами. Тут розвивалися транспортна інфраструктура, парки, міське господарство, активно залучалися грантові кошти, розроблялася стратегія туристичного розвитку. Місто обрали для життя багато переселенців з тимчасово окупованих рф українських територій.

Маріупольський драмтеатр
Маріупольський драмтеатр

Сьогодні Маріуполь – «серце війни», яке ще б’ється, й забезпечує сильніші позиції української армії на сході, в районі ООС. Так сказав про місто Президент Володимир Зеленський 10 квітня.  

Стадіон
Стадіон "Азовсталь"

Це серце пошматоване російською важкою артилерією, авіацією та кораблями з моря. Ворог перетворив Маріуполь на величезну руїну. За словами Маріупольського міського голови Вадима Бойченка, російський агресор знищив 90% інфраструктурних об'єктів міста, 60% – з прямим влучанням з артилерії або авіації, 40% уже не можливо буде відновити. 

в
Приазовський державний технічний університет

За інформацією Бойченка, від початку російського вторгнення у Маріуполі загинуло понад 10 тисяч мирних жителів. Однак ця цифра може зрости до 20 тисяч, оскільки російські окупанти постійно атакують місто, а тіла маріупольців залишають «килимом на вулицях». 

в
Басейн "Нептун"

Блокада міста російськими окупаційними військами триває з 1 березня. Рашисти не дають доставити сюди продукти харчування, тіла загиблих містян спалюють у пересувних крематоріях, а частину тих, кому вдалося вижити під постійними обстрілами, переміщують у «фільтраційні табори» на території, підконтрольні російським сепаратистам. Після цього людей відправляють у регіони росії.

Погруддя Короленка
Погруддя Короленка

За словами мера, у Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

в
26-й квартал
церква
Собор Архістратига Михаїла
в
Цей будинок на проспекті Миру бачив дві світові війни. В 2014 переселенці з Донецька заснували тут свій бізнес

Як повідомлялося, російська агресія спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Читайте також: Як на долоні: наслідки «руского міра» з висоти пташиного польоту

У Маріуполі перебувають бійці полку «Азов», які продовжують боронити місто.

Фото: Телеграм-канал Маріупольської міськради, @mariupolnow, Maxar Technologies, відкриті джерела

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-