ЗСУ було б легше воювати, якби цивільні виїжджали, коли їх просять військові - комбат десантників

ЗСУ було б легше воювати, якби цивільні виїжджали, коли їх просять військові - комбат десантників

Укрінформ
ЗСУ було б легше воювати, якби цивільні виїжджали, коли їх просять військові - комбат десантників

Про це командир батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Герой України майор Євген Шаматалюк, який воює на Ізюмському напрямку, сказав в інтерв'ю, опублікованому Укрінформом.

"Ми завжди намагаємося здійснювати евакуацію цивільних. Вивозимо всіх, хто бажає. Деколи наполягаємо, проводимо роз’яснювальну роботу серед цивільних про необхідність евакуації. На жаль, залишаються ті, хто все одно відмовляється", - зазначив Шаматалюк.

За його словами, в основному залишаються люди старшого віку, але є і середнього.

"Частіше люди погоджуються на евакуацію, коли бачать, як внаслідок обстрілів росії гинуть їхні сусіди чи руйнується їхнє житло. Коли вже впритул, так би мовити. Буває, що вже під час активної фази бойових дій люди приходять і просять про евакуацію. Хоча за тиждень-два до цього вони відмовлялися", - зауважив командир.

За словами Шаматалюка, бійці ЗСУ на власні очі бачили ставлення росіян до цивільного населення.

"Я пам’ятаю, коли на одному боці села були наші підрозділи, а на іншому – підрозділи противника. Праворуч від нас – дорога, по якій люди евакуювались із Ізюма. Тоді ще проходила евакуація, люди їздили автобусами, цивільними машинами. Противник постійно обстрілював шлях. Ми стали свідками того, як танк розстріляв автобус із цивільними людьми, прямо біля нас", - повідомив майор.

"Не передати словами відчуття, коли бачиш жінок, дітей, літніх людей, які просто хочуть врятуватись від війни, а їх вбивають… Ким треба бути, щоб просто розстрілювати мирних людей?! Ми намагались надавати допомогу, прикривати людей, здійснювали евакуацію з того автобуса, забирали людей під обстрілами, надавали свою техніку, вивозили їх у безпечне місце", - зазначив Шатамалюк.

Читайте також: Кількість авіації росіян зменшилась в рази, а техніка стала гіршою – комбат десантників

Він додав, що ЗСУ було б набагато легше воювати, якби цивільні люди відразу залишали населені пункти, коли їх просять військові.

"Тоді було б набагато менше жертв і серед цивільного населення, і серед військових. Але, на жаль, це не всі ще розуміють", - додав Шатаманюк.

Читайте також: Влада Сєвєродонецька готує шляхи евакуації, але сподівається, що місто вистоїть

Як повідомляв Укрінформ, сотні машин кілька діб не можуть проїхати через блокпост загарбників у Василівці Запорізької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-