ЄС, США та Британія створили групу, яка допомагатиме Україні розслідувати воєнні злочини

ЄС, США та Британія створили групу, яка допомагатиме Україні розслідувати воєнні злочини

Укрінформ
Сполучені Штати разом з ЄС і Великою Британією створили консультативну групу щодо розслідування звірств рф в Україні.

Про це йдеться у заяві державного секретаря Ентоні Блінкена, передає Укрінформ.

За словами глави Держдепартаменту, ця спільна ініціатива підтримуватиме зусилля підрозділів з розслідування Офісу Генерального прокурора щодо документування, збереження та аналізу доказів воєнних злочинів та інших звірств, скоєних в Україні, з метою кримінального переслідування.

«Свідчення щодо звірств, скоєних російськими військами в Україні, продовжують накопичуватися. Спочатку насильство виражалося в бомбардуваннях, ракетних і артилерійських обстрілах густонаселених міст і сіл, що призвело до загибелі тисяч мирних жителів і руйнування цивільної інфраструктури», - йдеться у заяві.

Читайте також: Подати докази воєнних злочинів рф тепер можна через мобільний додаток

Зазначається, що коли журналісти, правозахисники та представники влади отримали доступ у райони тимчасового перебування російських військ, з'явилися повідомлення про насильство іншого порядку - убивства, тортури, страти беззбройних цивільних осіб, зґвалтування жінок і дівчат, насильницьке вивезення дітей з країни, зазначив Блікен.

Група надаватиме консультації та оперативну допомогу підрозділам із розслідування воєнних злочинів Офісу Генерального прокурора, який відіграватиме вирішальну роль у забезпеченні притягнення до відповідальності винних.

Допомога консультативної групи охоплює розширене фінансування роботи багатонаціональної команди міжнародних прокурорів та інших експертів із воєнних злочинів, які вже працюють в Україні. Крім того, група підтримуватиме зв'язок з міністерством юстиції США, домагаючись притягнення винуватців до відповідальності в американських судах.

Читайте також: «Департамент війни» Офісу генпрокурора очолив Юрій Бєлоусов

Блінкен висловив сподівання на тісну співпрацю групи з Генеральним прокурором Іриною Венедиктовою щодо «відновлення справедливості в інтересах народу України».

За даними Офісу Генпрокурора, в Україні на сьогодні зареєстровано 13 748 злочинів агресії і воєнних злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-