МКЧХ не буде публікувати список полонених з «Азовсталі», рідні можуть робити запити

МКЧХ не буде публікувати список полонених з «Азовсталі», рідні можуть робити запити

Ексклюзив
Укрінформ
Інформація про кількість і персональні дані виведених з «Азовсталі» українських військовослужбовців, яку має чи матиме у своєму розпорядженні Міжнародний Комітет Червоного Хреста, залишиться конфіденційною та публічно не оприлюднюватиметься.

Про це Укрінформу повідомила представниця організації Мірелла Ходейб, відповідаючи на  запитання, скільки українських військових, виведених з «Азовсталі», включно з пораненими, наразі було зареєстровано МКЧХ, і чи будуть опубліковані їхні списки.

«Ця інформація є конфіденційною. Нашим пріоритетом є перевірка умов утримання військовополонених та поводження з ними, запобігання зникненню та підтримка їхнього зв’язку із родинами. Але ми не публікуватимемо списки чи імена людей, яких ми відвідували, або тих, кого ми відвідаємо в майбутньому», – повідомила представниця МКЧХ.

Читайте також: Зеленський розповів, з ким домовлявся про виведення бійців з «Азовсталі»

Вона додала, що реєстрація військовополонених організацією дає їм змогу «відчувати себе захищеними принаймні від ризику зникнути безслідно».

На запитання, чи можуть члени родин виведених з «Азовсталі» військовослужбовців дізнатися в МКЧХ, чи були вони зареєстровані організацією, Мірелла Ходейб заявила: «Сім'ї, які шукають інформацію про зниклих безвісти родичів, можуть зв'язатися з Центральним агентством розшуку МКЧХ електронною поштою ctabureau@icrc.org, а також за телефонами +41 22 730 3600 або +380 800 300 155».

Читайте також: Останній день на «Азовсталі» очима захисників Маріуполя

У березні у складі Центрального агентства розшуку МКЧХ було створено окреме бюро, яке займається виключно питаннями «міжнародного збройного конфлікту в Україні», що, за словами Мірелли Ходейб, розширює оперативні можливості з підтримки членів родин тих, хто був розлучений із рідними, позбавлений волі чи помер.

Як повідомлялося, українські захисники тримали оборону Маріуполя більш як 80 днів. 16 травня розпочалася їх евакуація із заблокованого російськими військами меткомбінату "Азовсталь".

Фото: Дмитро «Орест» Козацький, Азовсталь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-