Ракетні обстріли з боку рф несуть загрозу не тільки Україні, а й членам НАТО - Залужний

Ракетні обстріли з боку рф несуть загрозу не тільки Україні, а й членам НАТО - Залужний

Фото, відео
Укрінформ
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час засідання Військового комітету Північноатлантичного альянсу на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) наголосив, що ракетні обстріли з боку росії несуть загрозу не тільки для України, а й для країн-членів НАТО.

Як передає Укрінформ, про це головнокомандувач ЗСУ повідомив у Фейсбуці.

"Сьогодні на запрошення голови Військового комітету НАТО адмірала Королівського військово-морського флоту Роба Бауера взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною", - написав Залужний.

Під час засідання Залужний наголосив, що український народ "платить надзвичайно високу ціну за свободу і європейський вибір, а Європа переживає найбільшу безпекову кризу з часів Другої світової війни".

Головнокомандувач ЗСУ повторив свої слова на засіданні Військового комітету НАТО у січні минулого року: відповідь агресору має бути консолідованою.

Читайте також: Україна сама визначатиме параметри своєї перемоги – Кулеба

"Війна з 2014-го року стала для нас, українців, справжньою війною. Не АТО, не ООС, а саме війною. І кожен день цієї війни, кожен вбитий солдат, кожна покалічена доля були для нас наукою. Ми усвідомлювали, що рано чи пізно повномасштабна агресія розпочнеться, і готувалися до неї. Ми чітко розуміли, що саме перший місяць буде переломним. Нам вдалося відібрати у противника стратегічну ініціативу, завдати критичних втрат, змусити відмовитися від головної мети - захоплення міста Києва", - заявив він.

Головнокомандувач підкреслив, що сьогодні українські захисники не лише ведуть оборону, а й провели кілька успішних контрнаступальних дій, змогли розблокувати Харків та Миколаїв, бої ведуться на Херсонському напрямку.

За його словами, "якби були живі наші діди, які воювали в Другу світову війну, побачивши те, що відбувається в Україні, вони б заплакали".

Читайте також: російські загарбники завдали авіаудару по Бахмуту

Залужний відзначив, що методи нацистів не змінилися. Ідеться про тотальне знищення цивільних об’єктів, вбивства мирних людей, гуманітарну катастрофу, унеможливлення постачання гуманітарних вантажів.

"Противник чудово розумів і розуміє, що він коїть. Перехоплення розмов російського військового командування підтверджують, що вони робили все це свідомо. Увесь світ знає, що таке Буча, Гостомель, Бородянка. Це величезне горе у ХХІ столітті в самому центрі Європи", - наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Під час засідання Військового комітету НАТО Залужний згадав також захисників Маріуполя, які своїми героїчними діями стримали багатотисячне угруповання противника й дали можливість обладнати оборонні рубежі на інших напрямках.

Читайте також: Обстріли Сєвєродонецька: росіяни вбили за день 12 мирних жителів, ще понад 40 - поранені

Тим не менш, агресор продовжує завдання ракетних ударів в глибині української території.

"Ми знищили флагманський крейсер "Москва", нанесли ураження ще трьом потужним кораблям, які складають основу Чорноморського флоту рф. Але росіяни підтримують високу інтенсивність ракетних обстрілів, у середньому 10-14 балістичних і крилатих ракет на добу. Це загроза не тільки для України, а й для країн-членів НАТО. Адже кожна така ракета несе 400-600 кг тротилу. Тому важливо зміцнювати протиракетну оборону", - наголосив Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ зауважив, що "збройна боротьба у ХХІ столітті комплексна, ідеться про поєднання операцій, що, у свою чергу, вимагає застосування сучасного високоточного далекобійного озброєння, ефективних систем протиповітряної та протиракетної оборони".

"Подякував партнерам за надану допомогу, завдяки якій ми впевнено ведемо боротьбу і неодмінно здобудемо перемогу. Було приємно почути від колег слова підтримки і захоплення на адресу наших воїнів та всього Українського народу, який сьогодні показує світові, як потрібно боротися за свою державу і свободу", - додав він.

Читайте також: Залужний від імені артилеристів подякував США за гаубиці М777

Також Залужний висловив подяку за гостинність Посольству Республіки Польща в Україні в особі посла Бартоша Ціхоцкі.

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, ветеран збройних сил Сполучених Штатів Америки Ден Райс заявив, що країни НАТО заради власних інтересів мають надсилати в Україну зброю.

Головнокомандувач ЗС України, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-