Україна потребує пришвидшення поставки озброєнь - Стефанчук

Україна потребує пришвидшення поставки озброєнь - Стефанчук

Фото
Укрінформ
Україна потребує пришвидшення постачання видів озброєння від країн-партнерів, адже від цього залежать життя людей.

На цьому Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив під час відеорозмови з головою Асамблеї Португальської Республіки Аугушту Ернешту Сантушем Сілвою, передає Укрінформ із посилання на сайт парламенту.

«Україна потребує пришвидшення постачання різних видів озброєння від країн-партнерів, адже від цього залежать життя українців і подальший успіх у боротьбі з агресором», - сказав Стефанчук.

Він висловив сподівання, що уряд Португалії розгляне можливість передачі Україні озброєнь, зокрема бронетранспортерів, протикорабельних ракетних систем «Harpoon» і танків «Леопард».

Голова ВР вважає, що постачання сучасної зброї Україні має супроводжуватися посиленням санкцій проти рф.

Читайте також: Кулеба обговорив з нідерландським колегою поставки зброї та «кандидатський» статус України

«Впевнений, що наступний, шостий пакет (європейських санкцій проти рф - ред.) буде ухвалений найближчим часом і передбачатиме, серед іншого, повне ембарго на нафту, відключення банків рф від SWIFT і інші заходи впливу на агресора. Символічно, що наша позиція щодо необхідності відмови Європи від російського газу збігається з позицією Португалії», — зазначив Стефанчук.

Сторони також обговорили європейські прагнення України. Голова ВР висловив сподівання, що на засіданні Європейської ради в червні Португалія підтримає визнання України державою-кандидатом на вступ до ЄС. У цому контексті він зауважив, що 87% громадян Португалії "підтримують європейське майбутнє України".

Стефанчук подякував Португалії за надання прихистку українським біженцям і висловив сподівання на участь країни в повоєнній відбудові України.

Він запросив португальського колегу здійснити візит до України і висловив сподівання, що незабаром в Асамблеї буде сформовано групу дружби Португалія-Україна.

Голова Асамблеї Португальської Республіки прийняв запрошення, додавши, що візит відбудеться «як тільки це буде сприятливо та дозволятимуть умови».

За його словами, підтримка України є одностайною як з боку Президента Португалії, так і з боку парламенту й уряду. Спікер запевнив, що підтримка з боку Португалії буде «в усіх п’яти планах, у яких вона має бути надана».

Читайте також: Макрон підтвердив Зеленському, що поставки зброї з Франції збільшуватимуться

У цьому зв'язку Сілва зазначив, що Україна може розраховувати на гуманітарну допомогу.

«По-друге, на підтримку санкцій проти агресора, яким є рф: Португалія підтримала всі пакети санкцій, які наразі затверджені в Євросоюзі, і підтримує шостий, включаючи повне ембарго на імпорт нафти з росії», – запевнив він.

На військовому рівні спікер підкреслив підтримку, яку Португалія надала Україні щодо лікування військових, а також постачання військового обладнання. Україна може й надалі розраховувати на військову допомогу, запевнив він.

«Четвертий актуальний план – це відбудова територій, які українська армія вже визволила від російської окупації, та української економіки у післявоєнний період», – зазначив він.

І п'яте, за його словами, – це підтримка євроінтеграційних прагнень України.

Читайте також: Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради

«У всіх цих планах підтримка Португалії відчувається з самого початку і буде відчуватися й надалі», – підкреслив Сілва.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора.

Фото у тексті: пресслужба Апарату ВР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-