росія вчинила більшість грубих порушень проти дітей у війні в Україні – Британія в ООН

росія вчинила більшість грубих порушень проти дітей у війні в Україні – Британія в ООН

Укрінформ
російські сили в Україні грубо порушили більшість пунктів Резолюції РБ ООН, яка захищає життя та здоров’я, а також права дітей у збройних конфліктах.

Про це заявила в четвер постійна представниця Великої Британії при ООН посол Барбара Вудворд, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Уже сьогодні є докази того, що росія чинить чотири із шести грубих порушень проти дітей під час війни, перераховані в резолюції Ради Безпеки 1261»,- підкреслила посол.

По-перше, заявила вона, дітей вбивають і калічать. «За повідомленнями Управління верховного комісара ООН з прав людини, щонайменше 238 дітей були вбиті, а 347 зазнали каліцтва, і, скоріше за все, ці показники будуть набагато більшими», - зауважила посол.

Читайте також: Лікарі Охматдиту консультують дітей у звільнених від росіян регіонах

По-друге, за її словами, школи й дитячі садки стали об’єктами атак на території всієї України. «Як і у випадку бомбардування театру в Маріуполі, місця, де переховуються діти також піддаються таким ударам», - додала дипломат.

По-третє, з’являються повідомлення про сексуальне насильство щодо дітей з боку російських сил. Крім того, через масові переміщення стало відомо про випадки торгівлі дітьми і сексуальної експлуатації.

По-четверте, продовжують надходити повідомлення про примусову депортацію. «Близько 700 тисяч людей, багато з яких – жінки й діти – були вивезені в росію», - зауважила Вудворд.

Читайте також: Лялька-символ дітей-біженців Амаль пройшлася центром Львова та відвідала переселенців

Вона підкреслила, що збройне вторгнення росії в Україну й спричинені нею руйнування створюють реальний ризик для молодого покоління українців.

Для того, щоби протистояти викликам, які створює рф в Україні, посол Вудворд закликала міжнародну спільноту працювати разом для тиску на росію, розслідувати всі повідомлення про воєнні злочини кремля, а також посилити гуманітарну допомогу Україні.

«Однак лише вивід російських військ та припинення війни росії в Україні можуть покласти край стражданням», - наголосила постійна представниця Великої Британії при ООН.

Як повідомлялося, резолюція 1261 Ради Безпеки ООН була прийнята в серпні 1999 року шляхом одностайної (в тому числі з боку росії) підтримки членів Радбезу. Документ засудив напади й переслідування дітей у збройних конфліктах по всьому світу. Резолюція також визначає грубі порушення проти дітей, які включають убивства та каліцтва; сексуальне насильство; викрадення та примусове переміщення; вербування й використання дітей у збройному конфлікті; напади на об'єкти, що охороняються міжнародним правом; а також напади на школи, лікарні й інші об’єкти, де переховуються діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-