Хорватія допоможе Україні з розмінуванням територій

Хорватія допоможе Україні з розмінуванням територій

Укрінформ
Прем'єр-міністри України і Хорватії Денис Шмигаль та Андрей Пленкович обговорили взаємодію у рамках розслідування Міжнародним кримінальним судом злочинів російських військових в Україні і надання технічної допомоги в розмінуванні українських територій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

Україна високо цінує підтримку Хорватії в боротьбі за незалежність і свободу, наголосив Шмигаль під час зустрічі сьогодні в Києві з Пленковичем.

Шмигаль підкреслив, що візит очільника уряду Хорватії до Києва у період масштабного російського вторгнення є мужнім виявом солідарності та підтримки українського народу.

Читайте також: Хорватія продовжить підтримку України, бо це вибір правильного боку історії та етики - Пленкович

«Хорватія із власного нещодавнього досвіду розуміє біль і звитягу українців. Україна усвідомлює особливе ставлення і підтримку з боку хорватського народу, який через війну виборов свою незалежність», — відзначив Прем’єр-міністр України.

Шмигаль подякував Хорватії за гуманітарну і фінансову підтримку, а також за допомогу в оборонній сфері.

Читайте також: Санкції проти рф потрібно посилювати, поки вона не припинить війну - Зеленський

«Хорватія також є одним із драйверів у питанні приєднання України до Європейського Союзу. Найближчим часом ми завершимо заповнення другої частини опитувальника, що необхідний для отримання статусу кандидата. Очікуємо схвального рішення Ради ЄС у червні. Це важливо для всіх українців. Європейська перспектива стане вагомим подарунком українцям, які боронять європейські кордони та європейське майбутнє нашої країни», — сказав Шмигаль.

За словами Шмигаля, «Хорватія має унікальний досвід у проведенні розмінування звільнених територій. Вже зараз для відновлення окремих регіонів України нам потрібне спеціальне обладнання й техніка. Наші експерти розпочали переговори з цього питання».

Читайте також: Зеленський про ракетні обстріли 8 травня: Отака пам'ять і отаке примирення

Прем’єр поінформував хорватського колегу, що Міжнародний валютний фонд створив спеціальний адміністративний рахунок, через який можна фінансово підтримати відновлення України та задоволення її потреб у гуманітарній та соціальній сферах. Шмигаль також звернувся з пропозицією виділити Україні частину коштів, отриманих Хорватією після останнього перерозподілу МВФ країнам-членам спеціальних прав запозичень.

Пленкович запевнив, що Хорватія буде підтримувати Україну й надалі. І як знак солідарності, із сьогоднішнього дня хорватське посольство відновлює роботу в Києві.

Читайте також: Зеленський обговорив із прем'єром Хорватії санкції проти рф і відновлення України

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський обговорив із Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем посилення санкційного тиску на росію і стратегію відновлення деокупованих районів України.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-