Перша справа щодо повномасштабної агресії рф проти України вже в суді — Венедіктова

Перша справа щодо повномасштабної агресії рф проти України вже в суді — Венедіктова

Укрінформ
До суду надійшла перша справа щодо повномасштабної агресії росії проти України: обвинувальний акт направлено щодо російського генерала Дениса Ляміна.

Про це у фейсбуці повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

Лямін — генерал-майор зс рф, командувач 22-го армійського корпусу Берегових військ чорноморського флоту вмф зс російської федерації, який керував вторгненням в Україну з тимчасово окупованого Криму.

Слідство отримало докази, що 23 лютого російський генерал у Джанкої на півострові Крим особисто віддав підпорядкованому особовому складу збройних підрозділів наказ на вторгнення, а далі організовував і контролював ведення бойових дій на території південних областей.

Читайте також: США зібрали для України кращих фахівців із розслідування воєнних злочинів рф - Венедіктова

За словами Венедіктової, для мотивації своїх солдатів вбивати українців Лямін за кремлівськими методичками виправдовував ці дії «необхідністю захисту російськомовних мешканців» від вигаданих самими ж росіянами «українських націоналістів і фашистів». Він також обіцяв підлеглим виплату додатково трьох посадових окладів та добових по 100 доларів США яких вони так і не отримали.

«Зате генерал отримає свій заслужений вирок, якщо компетентний український суд погодиться із доводами прокурорів про причетність цієї особи до ведення агресивної війни та посягання на територіальну цілісність України», — зазначає Венедіктова.

Читайте також: Венедіктова розповіла про воєнні злочини рф на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США

Нагадаємо: 28 квітня Шевченківський суд Києва дозволив спеціальне досудове розслідування стосовно нього, а наступного дня прокуратура оголосила про завершення слідства. За статтями, які висувають російському генералу, йому загрожує до 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-