Центр протидії дезінформації викрив чергові фейки роспропаганди

Центр протидії дезінформації викрив чергові фейки роспропаганди

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки оборони України оприлюднив добірку фейків, маніпуляцій, які російська пропаганда спродукувала протягом 5 травня.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомляє в Телеграмі.

За даними Центру, в інтерв’ю американському інформаційному агентству Associated Press самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що нібито "те, що відбувалося в Бучі … показуха. Там … були англійці, які на автомобілях … прибули зі Львова, здійснювали зйомки в Бучі і потім вкидали в інформаційний простір".

ЦПД застерігає: подібні заяви не відповідають дійсності.

Зі свого боку міністерство оборони рф поширює дезінформацію про те, що "Київ використовує цивільну інфраструктуру у військових цілях".

За версією російського відомства, ідеться про медзаклади Харкова, Слов’янська, Лисичанська та Одеси, де "націоналісти встановили важку військову техніку".

Водночас пропагандисти рф продовжують демонізувати українських військових.

Читайте також: ЦПД оприлюднив добірку маніпуляцій рф за минулу добу

Зокрема, російські ЗМІ заявляють про порушення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, як доказ наводячи відео, на якому "грузинський найманець змушує полоненого повторювати образливі фрази".

ЦПД попереджає: подібні заяви є маніпуляцією.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні запустили фактчек-бот для відстеження фейків. Завдяки йому можна розрізнити фейкові новини в соцмережах, у політиці, визначити неправдиві дані російських засобів масової інформації, спрямовані на боротьбу з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-