Омбудсмен закликає примусово депортованих до рф не дати ставити у паспорт жодних позначок

Омбудсмен закликає примусово депортованих до рф не дати ставити у паспорт жодних позначок

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова оприлюднила поради для примусово депортованих до російської федерації громадян України.

Як передає Укрінформ, про це Денісова написала у Фейсбуці.

«Пам'ятайте, що ви не зобов'язані оформляти заяву на біженство/тимчасовий притулок або дозвіл на тимчасове проживання. Уникайте будь-яких маніпуляцій з вашим паспортом: печаток, позначок тощо (якщо це можливо), вимагайте залишення власних документів згідно з Женевськими конвенціями», - зазначила Денісова.

Читайте також: Україна не забуде та поверне додому викрадених дітей та депортованих громадян - Президент

Також вона зауважила, що не варто підписувати жодних паперів і за першої ж нагоди слід відмовитися від поїздки до табору для переміщених осіб (депортованих).

Як зауважила Денісова, краще за все з території рф дістатися третьої, безпечної країни, до якої можна прямувати (Естонія, Литва, Латвія, Грузія тощо).

Допомогти скласти маршрут можуть працівники посольств України в цих країнах, адже дипломатичним установам доручено надавати необхідну консультативну і консульську допомогу вищезгаданій категорії громадян для забезпечення повернення в Україну.

Читайте також: Зеленський закликав ООН докласти зусиль для припинення депортації українців у росію

«Потрапивши на територію Євросоюзу, ви можете поїхати в будь-яку країну, де захочете оформити статус на тимчасовий захист, який дозволяє отримати тимчасове безкоштовне житло, пільги та фінансову допомогу. Усередині Євросоюзу ваші банківські картки та сім-карти працюють (на відміну від росії)», - заявила омбудсман.

Також для українців надається безкоштовно медична та юридична допомога.

Читайте також: рпц грає одну з ключових ролей у примусовій депортації українців до рф - ЗМІ

«Ви можете не оформляти статус після прибуття, а просто влаштуватися на роботу та винаймати житло самостійно. Необов'язково просити про тимчасовий притулок у країні в'їзду», - зазначила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Президент Володимир Зеленський заявив, що росія вивезла з Маріуполя кілька десятків тисяч людей, в тому числі до 5 тис. дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-