Денісова: росЗМІ поінформували, що до рф з України вивезли понад мільйон осіб

Денісова: росЗМІ поінформували, що до рф з України вивезли понад мільйон осіб

Укрінформ
ЗМІ рф із посиланням на високопосадовців росії повідомили про вивезення з тимчасово захоплених українських територій більше мільйона мешканців цих територій, у тому числі 182 тисячі дітей.

Про це поінформувала Уповноважений ВРУ з прав людини за результатами зустрічі у Страсбурзі із Комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович, передає Укрінформ.

«Акцентувала на необхідності вжиття заходів щодо повернення в Україну примусово депортованих російськими військами до рф громадян України з тимчасово окупованих територій. Наразі ЗМІ країни-агресора з посиланням на високопосадовців рф повідомляють про вивезення більше мільйона мешканців цих територій, в тому числі 182 тисяч дітей», - поінформувала Денісова.

Також вона зазначила, що під час цієї зустрічі поінформувала колегу про діяльність Уповноваженого ВРУ з прав людини та регіональних представництв в умовах воєнного стану, роботу цілодобової безкоштовної гарячої лінії для надання допомоги нашим громадянам, на яку з часу повномасштабного вторгнення надійшло більше 30 тисяч дзвінків.

«Особливу увагу привернула до значного збільшення кількості звернень за психологічною допомогою від жертв сексуального насильства з боку рашистських окупантів. Таких дзвінків за менше ніж місяць надійшло понад 600., 80% з них були від жертв сексуального насильства», - написала український омбудсман.

Читайте також: Зеленський закликав ООН докласти зусиль для припинення депортації українців у росію

Зі свого боку Міятович запропонувала надати допомогу у контактах з відповідними європейськими об’єднаннями людей, які були жертвами сексуального насильства для допомоги жертвам насильства росіян в Україні та допомоги у наданні психологічної підтримки нашим громадянам.

Також Денісова розповіла Комісару Ради Європи про порушення основоположного права на життя громадян України військами загарбника – масові вбивства цивільних у тимчасово захоплених та оточених ворогом містах України та знущання російських військових над мирними українцями.

Уповноважена ВРУ з прав людини також повідомила під час цієї зустрічі про жахливу гуманітарну ситуацію на тимчасово захоплених територіях, зокрема у Маріуполі, де через тривалу облогу та постійні обстріли авіації і артилерії ворога неможливо надати гуманітарну допомогу.

Вона також подякувала Міятович за заклик негайно відкрити гуманітарні коридори мешканцям оточеного Маріуполя.

У свою чергу комісар Ради Європи з прав людини підтримала запропоновану Денісовою ініціативу створити робочу групу омбудсманів країн Європи з напрацювання механізму повернення в Україну або до європейських країн примусово вивезених в рф українців.

«Домовилися про посилення співпраці у питаннях захисту прав громадян України, зокрема щодо інформування офісу Комісара Ради Європи з прав людини про факти порушень прав наших співгромадян та її сприяння у відновленні їхніх прав. Чекатиму на зустріч з пані Міятович в Україні», - заявила Денісова.

Як повідомлялося, 21 квітня Денісова заявила, що російські ЗМІ поінформували, що з території України у рф було вивезено більше 915 тисяч осіб, з яких 170 тисячі – це діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-