росія має відповісти за кожен злочин в Україні - учасники круглого столу в Укрінформі

росія має відповісти за кожен злочин в Україні - учасники круглого столу в Укрінформі

Укрінформ
рф вчиняє в Україні воєнні злочини, які визначені в міжнародних документах, зокрема в Римському статуті. Їх треба ретельно документувати, аби вона понесла заслужене покарання за кожен із них.

До цього закликали учасники міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему «Як протистояти російському терору та геноциду на окупованих територіях України», повідомляє кореспондент агентства.

«Ми маємо 5 тисяч переміщених осіб на територію рф або попередньо окуповані території Донецької і Луганської областей. Доля цих людей викликає занепокоєння. Ми повинні говорити про можливість чіткого контролю за статусом, за можливістю повернення цих людей на територію України. Коли ми говоримо про тих, хто був вивезений в примусовому порядку, тут є велике питання щодо контролю за цією ситуацію, зокрема того ж МКЧХ. Але це не має бути корумповане відділення російського Червонего Хреста, яке повністю пропутінське», - - сказав політолог, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Він зауважив, що дуже важливим є представлення чітких і конкретних фактів злочинів, які вчиняє рф щодо населення України, зокрема, йдеться і про концентраційні табори, і про переслідування, і про викрадення, і про полювання за активістами, представниками влади - мерами, сільськими головами тощо.

Павліченко також звернув увагу, що відбувається розділення сімей, вивезення на далекі території, і тут потрібна увага міжнародної спільноти, консолідований підхід. «І на сьогоднішній день це відбувається. Низка міжнародних партнерів працює над тим, щоб забезпечити коридори повернення українських громадян», - зауважив політолог.

Павліченко закликав максимально документувати всі факти порушення росією законів, звичаїв ведення війни, воєнних злочинів, вчинення всіх порушень. «Якщо сьогодні видається неможливим притягнути винуватців до відповідальності, це буде можливим у майбутньому», - наголосив він.

Своєю чергою співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан» Дмитро Левусь зазначив, що терор та геноцидні практики, до яких вдаються російські війська на окупованих територіях, є системними і свідомими.

«Ми знаємо, що є свідомий терор голодом, приблизно такий, який був влаштований більшовиками в 33-му році, зокрема на Херсонщині. Є грабунок українського збіжжя, українських продуктів, які вивозяться. Є запровадження абсолютно анонімних комендантських структур. І ці геноцидні практики застосовуються рф і під час бойових дій, безпосереднім прикладом чого є Маріуполь, який знищується разом з мирними мешканцями, і після загарбання територій, коли впроваджуються фільтраційні табори і здійснюється масова депортація людей на територію рф, в тому числі з порушенням прав дитини, коли і дітей вивозять, розлучають, і є навіть факти щодо заміни таким дітям документів», - сказав Левусь.

Як додав виконавчий директор БФ «Акцент» Олег Лісний, ми зараз бачимо те, що робили фашисти під час Другої світової війни, лише посилене у рази. «Рашистів чекає відплата – за той самий Маріуполь, за кожен населений пункт, у якому побував чобіт російського солдата», - наголосив він.

Читайте також: російські війська зруйнували в Україні понад 18 тисяч об’єктів інфраструктури – ОП

Представник Молдови, головний редактор AVA-TV Андрій Андрієвський підкреслив, що ретельне документування, ретельний збір інформації потрібні ще й для того, щоб російські військові відчули страх, щоб усвідомили - коли програють, то будуть відповідати за все.

«І ми маємо розуміти, що тільки сила, тільки українська армія може зупинити агресора. Тільки українська армія врятує Молдову від російської армії», - наголосив Андрієвський.

Його підтримали і представник Естонії, науковець Талліннського університету, медіаексперт Март Соонік, і представник Литви, правозахисник Фонду сприяння захисту громадян Стасіс Каушиніс.

Каушиніс, зокрема, підкреслив, що війна, яку веде росія в Україні, стала наслідком того, що після Нюрнберзького трибуналу над нацизмом не відбувся міжнародний трибунал над злочинами комунізму.

«Тож важливий збір доказів про злочини росії для міжнародного трибуналу. І треба, щоб такі круглі столи відбувалися систематично, можливо, треба подумати і про якусь неформальну неурядову організацію, оскільки тут присутні і правозахисні організації», - закликав він.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-