У роковини катастрофи на ЧАЕС ракети рф пролетіли над блоками трьох українських АЕС - Зеленський

У роковини катастрофи на ЧАЕС ракети рф пролетіли над блоками трьох українських АЕС - Зеленський

Укрінформ
У роковини катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції російські ракети пролетіли безпосередньо над блоками трьох українських АЕС – над Запорізькою, Хмельницькою та Південноукраїнською.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час відеозвернення, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це навіть дивує, як швидко росія може забути про найстрашнішу катастрофу, яку пережили і її люди також. Ліквідацією наслідків Чорнобильської аварії в 1986 році займалися не тільки українці, але й білоруси, росіяни, інші. Про ту катастрофу мали б розповідати й у російських школах, мали б нагадувати в росії щороку 26 квітня, як це роблять в усьому цивілізованому світі. А замість цього прямо сьогодні вони запустили три ракети проти України так, що вони пролетіли безпосередньо над блоками наших атомних станцій. Причому, одразу трьох атомних станцій – над Запорізькою, Хмельницькою та Південноукраїнською. Що це таке? Вони погрожують чи перестрілюються? Просто немає слів», - зазначив Зеленський.

Президент підкреслив, що цього року 26 квітня, коли світ згадує найстрашнішу атомну катастрофу в історії людства, аварію на Чорнобильській АЕС, замало просто згадати Чорнобиль і сказати традиційні слова вдячності героям-ліквідаторам, бо росія створила нові загрози, які могли би перевершити навіть ту аварію.

Читайте також: Дії рф на українських АЕС загрожують людству новою катастрофою - Зеленський

Зеленський згадав ніч 4 березня, коли російські танки обстрілювали Запорізьку атомну електростанцію, і стало відомо про пожежу на ній. «Вони точно знали, по якому об’єкту ведуть вогонь, але в них був наказ – за будь-яку ціну захопити об’єкт. Їх не хвилювало нічого. Не хвилювало, що Запорізька станція – найбільша в Європі. Вони не думали, скільки там енергоблоків, і чим може завершитися обстріл», - підкреслив глава Української держави.

Він розповів, що тієї ночі говорив з усіма світовими лідерами, які могли вплинути і зупинити рф. Зокрема, з президентом США Джо Байденом, канцлером Німеччини Олафом Шольцем, главою Європейської ради Шарлем Мішелем, з президентом Польщі Анджеєм Дудою, директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі. На переконання Зеленського, якби світ не прокинувся тієї ночі, сьогодні людство згадувало б не про Чорнобиль, а про те, що росія наробила на ЗАЕС.

Водночас він зауважив, що росіяни зовсім нічого не усвідомлюють про масштаби Чорнобильської катастрофи. За його словами, російські війська, які намагалися наступати на Київ через Чорнобильську зону, використовували цю закриту територію як військовий плацдарм.

Читайте також: На ЧАЕС відновили стандарти безпеки сховищ ядерного палива - Монастирський

«Вони облаштовували позиції на землі, на якій просто заборонено навіть стояти. Вони ганяли бронетехніку по території, де захоронені забруднені радіацією матеріали і де кількість радіоактивних часток просто зашкалює. Вони зруйнували пункти дозиметричного контролю, зламали і розікрали систему контролю радіаційного стану на ЧАЕС, розграбували ядерну аналітичну лабораторію. Вони вкрали навіть забруднені речі, які конфіскували у порушників правил Зони відчуження», - додав Зеленський.

Глава Української держави наголосив, що завдяки професійності та сумлінності українських спеціалістів, які працюють на ЧАЕС, вдалося вберегти Україну та Європу від нової катастрофи, а завдяки команді професіоналів ЗАЕС та всієї української атомної галузі вдається забезпечувати безаварійну роботу станцій.

Читайте також: В Україні вийде документальний фільм про захоплення ЧАЕС російськими військами

26 квітня – роковини катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. Від дня трагедії минуло 36 років.

З 24 лютого 2022 року в Україні триває російська збройна агресія. Ворог обстрілює та знищує об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл, вбиває населення.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-