Ситуація у Маріуполі від учора практично не змінилася – Зеленський

Ситуація у Маріуполі від учора практично не змінилася – Зеленський

Укрінформ
Українські військовослужбовці залишаються на підконтрольній їм частині Маріуполя, ситуація в місті за добу практично не змінилася.

Про це розповів Президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем'єр-міністрами Іспанії Педро Санчесом та Данії Метте Фредеріксен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація складна, ви знаєте, що ситуація погана. Із учорашнього дня, вважаємо, що вона практично не змінилася. Заблоковані (на Азовсталі – ред.) декілька тисяч людей – наших військових, а також цивільних, які знаходяться поруч з ними, в основному жінки й діти», - сказав глава держави.

Водночас він нагадав, що загалом у Маріуполі заблоковані близько 120 тисяч мирних жителів.

Президент підкреслив, що Україна постійно працює над гуманітарними коридорами для евакуації маріупольців, проте росіяни останнім часом блокують цей процес.

«Була пропозиція обміну, хоча б обміну поранених людей на поранених людей. Я знаю, що такі сигнали російська федерація отримала, також наші військові, у тому числі «Азов», знають про ці сигнали, знають цю інформацію, тому що ми на щоденному контакті з нашими хлопцями», - додав він.

В той самий час, відповідаючи на питання, чи правдивою є раніше поширена інформація міністра оборони рф про перехід Маріуполя під контроль росіян, Зеленський наголосив: «Мені невідомо, що повідомив росіянам міністр оборони рф. Я знаю, що більшість Маріуполя вони давно захопили, є частина нашого міста, там знаходяться наші військові, які там залишилися. Поки що вони (українські військовослужбовці – ред.) там залишаються».

Читайте також: Берлін намагається умовити кремль відкрити гуманітарні коридори для Маріуполя – Бербок

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що міністр оборони рф сергій шойгу заявив президенту країни-агресора владіміру путіну про так зване "звільнення Маріуполя", але потім додав, що у місті залишаються "понад дві тисячі" українських захисників.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

Читайте також: «Азов» показав у Маріуполі танк із позначкою «V», на якому рашисти чинили звірства у Бучі

Із заблокованого російськими загарбниками Маріуполя загалом з 24 лютого евакуювалися на підконтрольну українській владі територію близько 150 тисяч мешканців, залишаються у місті ще близько 120 тисяч. Спроби евакуювати цивільних продовжуються.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота та мотострілки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-