Вже 13 країн, крім України, почали розслідування воєнних злочинів рф

Вже 13 країн, крім України, почали розслідування воєнних злочинів рф

Укрінформ
Окрім нашої країни, ще 13 держав розпочали розслідування воєнних злочинів, скоєних рф в Україні.

Про це генпрокурор Ірина Венедіктова поінформувала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Венедіктова зазначила, що світова спільнота об‘єднується у пошуку найефективніших механізмів притягнення рф до відповідальності за звірства в Україні Вона поінформувала, що підтримка та допомога наших партнерів нині є неоціненною.

«У нас вже є команда експертів із США та країн ЄС, які допомагають нам у документуванні та розслідуванні злочинів. Створені мобільні команди, в рамках яких іноземні експерти працюватимуть разом із українськими слідчими та прокурорами. 13 держав, крім України, розпочали розслідування злочинів, скоєних рф в Україні», - уточнила генпрокурор.

Читайте також: Оглянули майже 270 тіл загиблих: в Ірпені завершили документувати воєнні злочини рф

За словами Венедіктової, раніше була створена спільна слідча група на платформі Євроюсту; також йде дуже активна співпраця з Міжнародним кримінальним судом.

Окремо вона поінформувала, що долучилася до обговорення шляхів досягнення справедливості, організованого Американським інститутом миру, за модерації Президента центру Роберта Ф.Кеннеді «Права людини» Керрі Кеннеді.

Венедіктова заявила, що участь у цій надзвичайно плідній дискусії взяли представники дипломатичної спільноти, уряду США, науковці та юридичні експерти.

Також вона зазначила, що кремль має відповісти за воєнні злочини в Україні.

«Тільки спільними зусиллями на міжнародному та національному рівнях нам вдасться адекватно відповісти на політику сили та людських страждань, яку проводить росія», - уточнила Венедіктова.

Читайте також: За звірства в Україні повідомили про підозру 200 військовим рф

На її переконання, наразі світова спільнота повинна дати чіткий сигнал, що вчинення міжнародних злочинів тягне за собою міжнародну відповідальність.

«Але яка справедливість без перемоги. Тому закликала партнерів допомогти Україні нині надважливим інструментом перемоги – зброєю», - зазначила генпрокурор.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Відтоді війська рф неодноразово порушували закони і звичаї ведення війни: обстрілюють мирне населення, у тому числі із забороненої зброї, використовують цивільних як «живий щит» тощо.

Україна направила позов проти рф до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-