Ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою через свідомі дії рф - Зеленський

Ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою через свідомі дії рф - Зеленський

Укрінформ
Через свідомі дії російських військових ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав у відеозверненні, передає Укрінформ.

«Ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою. Просто нелюдською. Такою її зробила російська федерація. Свідомо зробила. І свідомо продовжує знищувати наші міста. Свідомо намагається знищити всіх, хто там є, в Маріуполі», - сказав Зеленський.

Він додав, що вплинути на це можна тільки двома шляхами - або партнери дадуть Україні всю необхідну важку зброю, літаки, причому, без перебільшення, негайно, щоб ми могли знизити тиск окупантів на Маріуполь і деблокувати його, або ж переговорний шлях, на якому також роль партнерів має бути визначальною.

«Хочу, щоб мене зараз почули правильно: не було ще жодного дня від початку блокади Маріуполя, щоб ми не шукали рішення. Військове чи дипломатичне – яке завгодно, щоб урятувати людей. Але знайти це рішення вкрай складно. Поки жодного на сто відсотків реального варіанту ще не було. Це стосується як варіантів військових дій, так і переговорного процесу», - пояснив Президент.

Він наголосив, що хоч чув багато намірів від тих, хто хотів допомогти, і хто справді користується міжнародним авторитетом, але жоден з цих намірів поки що не реалізувався.

Президент наголосив, що не полишить намагань вирішити ситуацію в Маріуполі.

«Щоденно або я, або Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний, або інші військові, або керівник нашої переговорної групи Давид Арахамія – на зв'язку з нашими захисниками Маріуполя», - додав Зеленський.

Читайте також: Руїни і тіла на вулицях: Reuters показало кадри із заблокованого Маріуполя

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

Також загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і насильно вивозять до росії та ОРДЛО.

У заблокованому Маріуполі залишаються ще близько 120 тисяч мирних жителів.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострілки.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-