Малюська впевнений, що довести вину рашистських убивць і гвалтівників буде не надто складно

Малюська впевнений, що довести вину рашистських убивць і гвалтівників буде не надто складно

Укрінформ
Правоохоронні органи збирають доказову базу для переслідування кожного російського військовослужбовця за скоєні на території України злочини.

Про це міністр юстиції Денис Малюська сказав в ефірі телемарафону єдиних новин, повідомляє Укрінформ.

“Зараз збирається доказова база з тим, щоб переслідувати кожного окремого військовослужбовця російської федерації за те, що він вчиняв, і тих, хто віддавав їм відповідні накази. Специфіка кримінального провадження у тому, що потрібно детально досліджувати дії і умисел кожного і, відповідно, на підставі цього притягати їх до кримінальної відповідальності. Це вкрай складно”, - сказав Малюська.

Тобто, пояснив він, довести вину того, хто вбивав дітей і гвалтував жінок, не надто складно - ”тому що вони не надто ховалися, вони були впевнені, що їм нічого не буде, впевнені в перемозі, й мова не йшла про те, щоб вони ховали якісь відбитки пальців”.

Читайте також: Влада робить усе, щоб притягнути до відповідальності кожного воєнного злочинця - Президент

“Тому по виконавцях все не надто складно. Складніше з їхніми керівниками - які накази віддавалися, як вони формулювалися. Це питання, яке потрібно досліджувати, аби притягувати до відповідальності безпосередніх командирів. Тут складніше набагато, тут потрібні складніші докази, в тому числі й, можливо, радіоперехоплення, документи. Можливо, покази виконавців, які рано чи пізно потраплять до рук правосуддя. Це складніше”, - сказав міністр.

Водночас він зауважив, що російська федерація, якщо в ній збережеться чинна влада і не трапиться якихось радикальних змін, безумовно, не видаватиме своїх воєнних злочинців.

“Притягнення до відповідальності в сенсі вироків - це можливо без їхньої участі, заочно… А реальне відбуття покарання - для цього їх безпосередньо треба впіймати”, - констатував Малюська.

Читайте також: Кулі, які медики дістають з поранених, будуть доказами у судах про злочини росіян - Ляшко

Він додав, що “опцій, як затримати виконавців, організаторів, та й узагалі вище керівництво російської федерації - багато, але всі вони пов’язані з тим, що така особа має виїхати за кордон”.

На питання, чи означає це, що шанс врятуватися у цих осіб - “це сидіти у росії”, міністр відповів: “Сидіти у своїй росії, допоки там не буде яких-небудь політичних чи інших змін”.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні запроваджено воєнний стан.

Фото: minjust, gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-