Кулі, які медики дістають з поранених, будуть доказами у судах про злочини росіян - Ляшко

Кулі, які медики дістають з поранених, будуть доказами у судах про злочини росіян - Ляшко

Укрінформ
Частина куль, які чернігівські лікарі дістали із поранених, буде доказом у судах про злочини російської армії.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у Фейсбуці, розповідаючи про результати поїздки до Чернігова.

“Сьогодні був з робочим візитом у Чернігові. Описати побачене просто бракує слів. Ні, не бракує. Їх просто не хочеться говорити в голос, бо вони нецензурні”, - поділився Ляшко.

Він зауважив, що дві лікарні в Чернігові не підлягають відновленню після бомбардування росією.

“Частина лікарень пошкоджена та потребує експертизи на оцінку можливості їх подальшої експлуатації. Лікарі, медичні сестри, санітарочки. Все написано в очах. І нічого запитувати не потрібно. Сором’язливо кажуть, що просто зробили свою роботу. Тяжку роботу. У тяжких умовах. Бували моменти, коли в одну лікарню привозили 56 поранених на годину, і всіх, після оцінки стану та медичного сортування, оперували. Демонстрація вилучених із поранених куль та сторонніх тіл. Частина точно буде доказом у судах про злочини проти людства та порушення конвенцій в частині використання окупантами заборонених касетних бомб”, - сказав Ляшко.

Він зауважив, що медична система працює і окреслив головні натепер пріоритети. Серед них, зокрема, повноцінний запуск роботи аптечного сектору.

“З початку війни до області було доставлено близько 2 мільйонів одиниць лікарських засобів, майже 1 мільйон одиниць витратних матеріалів (а ще понад 5 тисяч інструментів, більш ніж 4 тисячі одиниць необхідного медичного обладнання, генератори для лікарень Чернігова, термінали StarLink, машини екстреної медичної допомоги). Але без ефективно працюючої аптечної мережі не можна гарантувати повноцінну доступність до лікарських засобів”, - наголосив міністр.

Читайте також: В Україні пошкоджені 279 лікарень, 19 повністю зруйновані – Ляшко

Другий пріоритет, за його словами, - налагодження дорожньої інфраструктури, щоб екстрена медична допомога повернулась до звичних маршрутів пацієнтів.

Третій - відновлення медичної інфраструктури.

“Сьогодні на засіданні уряду направили з резервного фонду перший мільярд гривень на відбудову звільнених від російських військ територій. З них 250 млн грн Чернігівській області. Кошти будуть спрямовані на ремонт інженерних мереж і систем для відновлення тепла, газу, води, електроенергії. Також на розбирання руйнувань, ремонт покрівель, заміну вікон і дверей, ліквідацію вибоїн на дорогах та інші першочергові потреби”, - зазначив Ляшко.

За його словами, розпорядником коштів будуть військово-цивільні адміністрації в кожній області, а з боку уряду координувати процес буде Міністерство розвитку громад та територій.

Як повідомляв Укрінформ, за підрахунками Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, після російських бомбардувань та артилерійських обстрілів Чернігову знадобиться чотири роки для відновлення інфраструктури.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні запровадили воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-