Злочини росіян у Бучі - вершина айсберга: українці розповіли Amnesty, що пережили в окупації

Злочини росіян у Бучі - вершина айсберга: українці розповіли Amnesty, що пережили в окупації

Укрінформ
Злочини російських військових у Бучі на Київщині є лише верхівкою айсберга жорстокості та брутальності, тож смерті серед мирного населення в Україні мають бути ретельно розслідувані, а винні – притягнуті до відповідальності, включно з командуванням.

Про це йдеться у розслідуванні, оприлюдненому в четвер міжнародною правозахисною організацією Amnesty International, передає Укрінформ.

Протягом останніх кількох тижнів команда Amnesty збирала докази імовірних воєнних злочинів російських військових у районі столиці України Києва. «Шокуючі кадри з Бучі, очевидно, є лише верхівкою айсберга жорстокості та брутальності», – прокоментувала в Берліні доповідь Джанін Ульмансік, дослідниця Amnesty International по Європі та Центральній Азії відділення організації в Німеччині. За її словами, усі докази свідчать про те, що ми маємо справу з воєнними злочинами.

«Міжнародне співтовариство зобов’язане зробити все можливе для того, щоб відповідальні за ці злочини, включно з тими, хто перебуває на вищому рівні командування, були притягнуті до відповідальності», – підкреслила Ульмансік.

Читайте також: У Бородянці вважаються зниклими безвісти близько 200 жителів

Слідчі Amnesty International з кризового реагування опитали понад 20 людей із сіл і міст поблизу Києва, деякі з яких були свідками жахливого насильства, вчиненого російськими збройними силами, або мали безпосередні знання про них. Вони розповідали про навмисні вбивства, насильство та залякування з боку російських військ проти беззбройних мирних жителів по всій Київській області.

«Останніми тижнями ми зібрали докази того, що російські війська вчинили позасудові страти та інші незаконні вбивства, які слід розслідувати як імовірні воєнні злочини», – сказала Аньес Калламар, генеральний секретар Amnesty International.

Читайте також: Наразі відомо про понад 400 убитих цивільних на Київщині – Геращенко

«Свідчення показують, що беззбройних мирних жителів в Україні вбивають у їхніх будинках та на вулицях із шокуючою жорстокістю. Навмисне вбивство мирного населення є порушенням прав людини і воєнним злочином. Ці смерті мають бути ретельно розслідувані, а винні повинні бути притягнуті до відповідальності, включно з командуванням», – підкреслила вона.

На сьогодні Amnesty International отримала докази того, що мирні жителі були вбиті в результаті невибіркових атак у Харкові та Сумській області, задокументувала авіаудари, внаслідок яких загинули мирні жителі, які стояли в черзі за їжею в Чернігові, зібрала докази від мирних жителів, які проживали в облозі в Харкові, Ізюмі та Маріуполі.

Опитувані розповіли Amnesty International, як виживали в умовах окупації при нестачі їжі, води та тепла; як російські солдати конфіскували або знищували мобільні телефони та погрожували їм розправою за користування телефоном. Також були поширені погрози насильства та залякування.

«Оскільки ці жахливі історії життя під російською окупацією продовжують з’являтися, жертви в Україні повинні знати, що міжнародне співтовариство сповнене рішучості забезпечити відповідальність за їхні страждання», – заявила Калламар.

Читайте також: росіяни спалюють убитих в Маріуполі, як нацисти робили в Аушвіці - глава УГКЦ

Навмисне вбивство мирних жителів, зґвалтування, катування та нелюдське поводження з військовополоненими є порушенням прав людини та воєнними злочинами, підкреслюють в організації. Ті, хто безпосередньо вчиняє воєнні злочини, повинні нести за них кримінальну відповідальність. Відповідно до доктрини командної відповідальності, начальники – включаючи командирів та цивільних лідерів, таких як міністри та глави держав, – які знали або мали підстави знати про воєнні злочини, скоєні їхніми підлеглими, але не намагалися зупинити їх чи покарати винних, також мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область звільнені від російських загарбників. Зафіксовані масові вбивства росіянами мирних людей. Зокрема, в Бучі виявили братську могилу, де поховали майже 300 чоловік, на вулицях лежать десятки тіл, деякі з них із зв'язаними руками.

У Київській області відкрили близько 1300 кримінальних проваджень, які стосуються воєнних злочинів росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-