Українських жінок-військових катували у полоні - Денісова

Українських жінок-військових катували у полоні - Денісова

Укрінформ
Українські жінки-військовослужбовиці, які перебували у полоні російських загарбників, зазнавали катувань та жорстокого поводження.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці.

За словами Денісової, серед 86 визволених з російського полону військовослужбовців були жінки, які у неволі зазнавали катувань та жорстокого поводження.

"Жінок вивезли на територію білорусі, а потім в СІЗО у брянську (рф), де вони піддавалися катуванню та погрозам. Полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся та постійно проводили допити, намагаючись зламати морально", - повідомила Денісова.

Декого з бранок примушували брати участь у зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову.

Читайте також: У російському полоні перебувають 14 українських посадовців – Верещук

За словами омбудсмана, такі дії росії є порушенням статті 13 Женевської конвенції, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Вони завжди мають бути захищеними, зокрема від актів насильства чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення росії в Україну та експертну місію, створену державами ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня в Запорізькій області відбувся обмін полоненими, у результаті якого звільнено 86 українських військовослужбовців, серед них 15 жінок.

Фото: Людмила Денісова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-