«Це заклики до геноциду»: омбудсмен пояснила, що означає стаття в РІА «Новости»

«Це заклики до геноциду»: омбудсмен пояснила, що означає стаття в РІА «Новости»

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, коментуючи статтю на сайті РІА «Новости» під назвою «Що росія має зробити з Україною», зазначила, що рф, оприлюднюючи на своїх держсайтах заклики до здійснення відкритого геноциду українців, відкрито перейшла до риторики нацистських злочинців.

Про це вона поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

За її словами, коли українці та весь світ оплакують жертв масових розстрілів на Київщини, на російському державному сайті РІА «Новости» вийшла стаття «Що росія має зробити з Україною».

«Оприлюднюючи на російських державних сайтах відкриті заклики до здійснення відкритого геноциду українців, російська федерація відкрито перейшла до риторики нацистських злочинців, а ненависть до кожного українця стала національною ідеєю - знищення України та її населення», - уточнила український омбудсман.

Читайте також: Воєнні злочини в Україні: Зеленський обіцяє тиснути для притягнення росіян до відповідальності

За її даними, у цій публікації відкрито доводиться та виправдовується необхідність етноциду українського народу, розкриваються справжні прагнення рф у війні проти України і, навіть - післявоєнний план із насадження у нашій країні своєї ідеології.

Омбудсман зазначила, що наратив про «денацифікацію» змінився «деукраїнізацією», бо автор статті відкрито оголошує весь український народ неправильним, пропагуючи необхідність знищення українців, української мови та культури за допомогою масових репресій.

Читайте також: ЄС готує п’ятий пакет санкцій проти рф - попередні не зупинили «машину війни» путіна

Денісова переконана, що, закликаючи до етноциду українського народу, країна-загарбник легалізує в очах росіян воєнні дії на території України та створює основу для злочинів на ґрунті ненависті. «А через жорсткі обмеження свободи слова на території рф ефект від поширення публікацій, які розпалюють ненависть до українців, багаторазово посилюється», - уточнила вона.

За її словами, світове співтовариство, міжнародне право і гуманістична мораль рішуче засуджують будь-які прояви етноциду і розглядають його як злочин проти людства.

На її думку, це - чергове після вторгнення росії в Україну порушення Статуту ООН.

Читайте також: У комітеті ВР назвали злочини росії геноцидом українського народу

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти масових та цілеспрямованих порушень прав людини рф в Україні», - уточнила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-