Російська влада відповідальна за звірства у Бучі та інших містах України – ЄС

Російська влада відповідальна за звірства у Бучі та інших містах України – ЄС

Заява
Укрінформ
Злочини російської армії у Бучі та в інших окупованих містах України увійдуть в історію нечуваних звірств, що були скоєні в Європі, й відповідальність за ці жахливі злочини мають нести не лише російські вбивці, але й політичне та військове керівництво рф.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені всіх країн Євросоюзу, яка оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Російська влада є відповідальною за ці звірячі вбивства, які були скоєні, коли вони (російська влада) мали контроль над цими районами. Вони є суб’єктами відповідальності за міжнародним законодавством про окупацію. Злочинці, винні у воєнних злочинах, а також відповідальні за це офіційні особи та військові лідери, будуть притягнуті до відповідальності», - йдеться у документі.

Читайте також: Плани путіна в Україні включали страти цивільних — голова британської розвідки

Як зазначив високий представник ЄС, Європейський Союз підтримує заходи із забезпечення відповідальності за порушення базових прав людини та міжнародного гуманітарного права, здійснені збройними силами росії на території України. Зокрема, ЄС заявив про повну підтримку розслідування військових злочинів та злочинів проти людства, що було започатковано прокурором Міжнародного кримінального суду, а також Комісією ООН із розслідування таких злочинів.

Як наголошується у заяві, наразі ЄС надає допомогу генеральному прокурору України та представникам громадянського суспільства, які сконцентровані на збиранні та збереженні свідчень цих воєнних злочинів.

«Європейський Союз у найбільш рішучих термінах засуджує вбивства, скоєні російськими військами у ряді окупованих українських міст, які нині є звільненими. Жахливі зображення численних вбитих та поранених цивільних людей, а також руйнації цивільної інфраструктури, демонструє справжнє обличчя брудної агресивної війни, яку росія веде проти України та проти її народу. Масові вбивства у місті Буча та в інших містах України будуть вписані до переліку жахливих злочинів, що були скоєні на землі Європи», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Перші ознаки братської могили в Бучі з’явилися ще 10 березня - супутникові знімки

У цій заяві Європейський Союз підтвердив повну солідарність з народом України у ці часи, які є скорботними для усього світу. ЄС буде продовжувати підтримувати Україну та терміново прискорить роботу над подальшими санкціями проти Росії.

«Президент путін має зупинити цю війну негайно та безумовно», - заявив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала неспровоковану військову агресію проти України, продовжує масовані бомбардування та обстріли житлових районів українських міст та селищ, цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури.

Після звільнення від окупантів міст навколо Києва світ облетіли звістки про масові вбивства та звірячі злочини проти цивільного населення, що були скоєні російськими військовослужбовцями у захоплених містах. Україна почала збір документальних свідчень фактів геноциду проти населення, злочинів проти людства та порушення всіх міжнародних норм гуманітарного права, що були скоєні російськими загарбниками, та закликала світове співтовариство до участі у розслідування цих злочинів та у притягненні всіх російських злочинців до відповідальності за скоєне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-