Мандат СММ ОБСЄ в Україні не продовжили через позицію росії - Рау

Мандат СММ ОБСЄ в Україні не продовжили через позицію росії - Рау

Укрінформ
Країна-окупант росія заблокувала продовження мандату Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, яка існувала з 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ОБСЄ.

"Я глибоко шкодую, що через позицію російської федерації ми не змогли дійти згоди щодо продовження мандату Спеціальної моніторингової місії", - заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

За його словами, впродовж останніх восьми років Місія відігравала важливу роль, надаючи інформацію про безпеку та гуманітарну ситуацію на місцях і працюючи над послабленням наслідків конфлікту для мирного населення.

Рау заявив, що Польське головування продовжить консультації з державами-учасницями щодо майбутньої ролі та присутності ОБСЄ в Україні.

"Поки ці обговорення триватимуть, СММ збереже свій адміністративний статус польової операції ОБСЄ та продовжуватиме виконувати функції, включаючи убезпечення членів місії, активів та приміщень", – йдеться у повідомленні на сайті ОБСЄ.

Чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау та генсек Організації Гельга Шмід також підтвердили свій заклик до росії припинити агресію проти України.

Як відомо, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні була створена у березні 2014 року за запитом уряду України до ОБСЄ та консенсусним рішенням усіх 57 держав-учасниць, включаючи рф.

Мандат місії продовжувався кожного року, останній річний період – з 1 квітня 2021 року по 31 березня 2022 року.

Після масштабного вторгнення рф в Україну керівництво ОБСЄ вирішило провести евакуацію Місії, яка завершилася 7 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-