Малюська пояснив, що вирок Міжнародного кримінального суду означатиме для росіян

Малюська пояснив, що вирок Міжнародного кримінального суду означатиме для росіян

Укрінформ
Вирок Міжнародного кримінального суду (МКС) означатиме, що дипломатичний паспорт росіянам не допоможе уникнути покарання, і вони будуть ув’язнені на території країн, які визнають юрисдикцію цього суду.

Про це сказав міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі єдиного телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наслідки сумні будуть, однозначно. Власне нещодавно перебував у Гаазі й мав змогу спілкуватися як із прокурором Міжнародного кримінального суду, так і з колегами - з міністрами юстиції, які представляють країни, що є членами Міжнародного кримінального суду, власне засновниками, та визнали юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Мова йде про те, що всі особи, які вчинили воєнні злочини, які вчиняли злочини проти людства, людяності та геноцид, вони є потенційно особами, щодо яких вестиметься розслідування. Вже ведеться, якщо бути точним. Тому що 42 країни вже подали заяви та підтримали таке розслідування Міжнародним кримінальним судом. І такі особи, яких суд визнає винними, врешті-решт отримають покарання у вигляді, наприклад, тривалого позбавлення волі”, - сказав Малюська, розповідаючи про можливі наслідки для росії після вироку МКС.

Він зазначив, що “відбування такого покарання було б м’якше, ніж відбування покарання в Україні, тому що умови утримання в’язнів Міжнародного кримінального суду за стандартами дещо ліпші, ніж українські тюрми, але можливостей у Міжнародного кримінального суду набагато більше, ніж в України”.

“Тобто мені складно уявити якусь цивілізовану європейську країну, яка б не затримала і не передала б Міжнародному кримінальному суду якогось воєнного злочинця, наприклад політичного чи військового керівника з російської федерації. Тому такий вирок означатиме, що дипломатичний паспорт скоріш за все росіянам не допоможе. Вони будуть ув’язнені на території будь-якої європейської країни, або іншої країни, яка визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, і передані в Гаагу. І потім отримають ув’язнення. Тобто це такий серйозний ризик, якого росіяни очевидно дуже бояться”, - розповів Малюська.

Російський президент путін 24 лютого оголосив про масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Україна офіційно направила позов проти країни-агресора до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан прийняв рішення про відкриття офіційного розслідування ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-