РНБО може визнавати захоплені рф території тимчасово окупованими - Президент підписав закон

РНБО може визнавати захоплені рф території тимчасово окупованими - Президент підписав закон

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє Раді національної безпеки і оборони України визнавати захоплені російськими військами території тимчасово окупованими.

Як передає Укрінформ із посиланням на дані в картках законодавчих актів, оприлюднених на сайті Верховної Ради.

Зазначається, що відповідний закон №7157 "Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України" 18 березня повернуто з підписом Президента.

Ухвалений документ передбачає, що тимчасово, в період воєнного стану, РНБО матиме повноваження визнавати окремі тимчасово утримувані російськими військами території України як тимчасово окуповані (а відповідно і деокупованими після їх звільнення). Таке рішення РНБО буде вводитися в дію указом Президента.

Згідно з законом, визнання територій тимчасово окупованими матиме наслідком встановлення на них спеціального правового режиму, який передбачає, зокрема, заборону на проведення на них виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, місцевих і будь-яких інших референдумів та невизнання Україною їх наслідків в разі їх проведення окупантами.

Крім цього, документ передбачає, що залежно від конкретної ситуації і військової обстановки на тих чи інших територіях, визнаних тимчасово окупованими, РНБО матиме повноваження запроваджувати додаткові заходи з метою їх деокупації, перешкоджання встановлення на них окупаційної влади і використання їх для подальшого наступу російських військ - як от встановлення особливостей реалізації права власності на майно і його спадкування, особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території, переміщення товарів на/з неї.

Очікується, що закон надасть державі можливість оперативно реагувати на зміну воєнної обстановки в країні з метою запобігання встановленню російською федерацією як державою-агресором окупаційної влади на тимчасово утримуваних її військовими територіях України. Ухвалення Радою національної безпеки і оборони України рішень про визнання окремих територій тимчасово окупованими буде ефективним засобом захисту незалежності та суверенітету України шляхом делегітимізації будь-яких рішень, зокрема так званих “референдумів”, які загрожують існуванню української державності, переконані парламентарії.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В окремих містах ворог намагається призначити на керівні посади своїх представників, незаконно позбавивши повноважень легітимну владу або примушуючи їх відмовитись від посади.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування воєнних злочинів росії в Україні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-