Не може бути мови, що Україна стане демілітаризованою державою – Арестович

Не може бути мови, що Україна стане демілітаризованою державою – Арестович

Укрінформ
Україна не може бути демілітаризованою державою за прикладом Швеції чи Австрії.

Таку думку висловив позаштатний радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Будь-яка країна світу, згідно зі статутом ООН, має право на самооборону, і ми в Україні дуже чітко розуміємо, і народ, і влада, що сили для самооборони у нас мають бути самостійними, самодостатніми, тому що ні на кого розраховувати не можна. Тому мова не йде про те, щоб тут була демілітаризована держава», - сказав він.

Арестович вважає, що ідея створення в Україні демілітаризованої держави за прикладом Швеції чи Австрії є «неприйнятною», тому що наша країна перебуває в зовсім іншій ситуації.

«Швеція та Австрія знаходяться в оточенні «порядних сусідів» європейців, які проводять стабільну політику і не бажають зміни кордонів, а Україна – держава, яку двічі обдурили. У нас нейтральний статус був прописаний у Декларації про суверенітет, а потім Будапештський меморандум, який був підписаний після того, як віддали третій у світі ядерний потенціал, це величезний аргумент був на користь військової політичної міці, ми були наддержавою», - наголосив радник голови ОП.

Він додав, що всі гаранти Будапештського меморандуму, не лише росія, Україну фактично обдурили. За його словами, зараз в Україні гаряча фаза бойових дій, тому що всі гаранти не виконали своїх гарантій.

Раніше в росії заявили, що можуть розглядати як компроміс з Києвом статус України як демілітаризованої країни з власною армією за прикладом Швеції.

З 24 лютого в Україні триває широкомасштабне вторгнення Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-