Війна з росією: Україна починає притягати до відповідальності перших 62 осіб

Війна з росією: Україна починає притягати до відповідальності перших 62 осіб

Укрінформ
У так званій «материнській справі» щодо вторгнення рф в Україну вже більше 62 особи починають притягатися до відповідальності.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це поінформувала на брифінгу генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

«Щодо воєнних злочинів – їх достатньо багато. У нас у реєстр внесено більше 2 тисяч таких фактів. Але є і магістральні справи, у яких – багато епізодів. Наприклад, так звана «материнська справа» 054, щодо російської агресії, з 24 лютого, у нас там вже більше 62 людей, які починають притягатися до відповідальності, підозри повідомлені, інші процесуальні дії з ними зроблені», - поінформувала очільниця ОГП.

Вона запевнила, що правоохоронці на цій кількості притягуваних до відповідальності осіб не зупиняться.

«У нас сьогодні це – топ-військові, політики, ви бачили, що вчора ми почали притягати пані Захарову. Я думаю, що таких людей у нас буде реально до 1000, і ми зробимо все, щоб притягнути до відповідальності всіх винних, починаючи від топ-керівників і закінчуючи солдатами, які вчиняють воєнні злочини на території України», - уточнила генпрокурор.

Венедіктова наголосила, що в Україні війна триває вже 8 років, і у ОГП є спеціальний департамент, що займається війною, і прокурори мають досвід розслідування та розуміють методологію розслідування воєнних злочинів.

Говорячи про те, про які воєнні злочини конкретно йде мова, Венедіктова уточнила, що в Україні такі факти бачать щодня.

«Перший, звичайно, злочин – той, що ворог почав вторгнення на територію України, те, що вбивається цивільне населення, те, що нищиться інфраструктура і так далі. Все, що відбувається зараз стосовно брутальної, жорсткої, агресивної війни, це все – предмет нашого розслідування. При чому розслідування в українській юрисдикції, так і у інших юрисдикціях», - уточнила генпрокурор.

Вона поінформувала, що наразі вже 5 країн відкрили власні провадження щодо цього, і висловила думку, що на цьому колеги-прокурори не зупиняться.

«Це - Німеччина, Польща, Литва, Естонія і Словаччина, які відкрили власні розслідування. У нас більше 2 мільйонів біженців у інших країнах, і тепер ми робимо усе з нашими прокурорами для того, щоб усіх цих людей зареєструвати, щоб усіх опитувати, щоб надати статус потерпілих у кримінальній справі, бо моя мета – це компенсація для звичайних людей», - сказала Венедіктова.

Вона нагадала, що раніше було створено спільний ресурс для усіх держустанов - https://warcrimes.gov.ua, де прокурори реєструють докази як по наших кримінальних справах, так і для Міжнародного кримінального суду. «Ми дуже тісно співпрацюємо з МКС», - поінформувала очільниця ОГП.

Окремо вона уточнила, що журналісти, якщо вони стали свідками чи почули про воєнний злочин, щоб допомогти у розслідуванні, можуть використати для інформування правоохоронців щодо цього цей сайт.

«Журналісти, як і всі громадяни України, і неурядові організації, з якими ми співпрацюємо, можуть використовувати наш спільний ресурс - https://warcrimes.gov.ua, і це найкращий спосіб для співпраці з ними (у цьому питанні – ред.), бо на сайті є алгоритм, і сайт підключено до нашої системи документування», - поінформувала Венедіктова.

Вона закликала журналістів допомагати правоохоронцям і використовувати цей спільний ресурс. «Звісно, якщо ви (журналісти – ред.) готові бути особою, яка може бути потім опитана прокурорами, то будь ласка, звертайтеся, дзвоніть нам по телефонах, ми готові працювати з вами як зі свідками, потерпілими і так далі. Ми цілком відкриті», - сказала вона.

Як повідомлялося, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення.

Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-