Туреччина наполягає на відкритті гуманітарних коридорів та евакуації громадян з Маріуполя

Туреччина наполягає на відкритті гуманітарних коридорів та евакуації громадян з Маріуполя

Укрінформ
Туреччина наполягає на необхідності відкриття гуманітарних коридорів, евакуації людей та вже налагодила комунікацію зі своїми співгромадянами, які переховуються у мечеті в Маріуполі.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав під час закриття Анталійського дипломатичного форуму, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наші громадяни й громадяни інших країн перебувають у зонах конфлікту, зокрема в Маріуполі. Важко їх вивезти, оскільки війна переходить у вуличне зіткнення. Тому гуманітарний коридор потрібно відкривати. Ми постійно обговорюємо це питання. На жаль, домовленості не досягнуто», - сказав міністр.

Чавушоглу наголосив на необхідності відкриття гуманітарних коридорів, звернувся до російського міністра закордонних справ сергія лаврова за сприянням у вирішенні питання евакуації громадян Туреччини та повідомив, що з тими, хто продовжує переховуватися у мечеті в Маріуполі, налагоджено зв'язок через супутники.

«Ми дізналися від імама мечеті, що жодних пошкоджень мечеті не було», – сказав Чавушоглу.

Міністр вказав на те, що Туреччина незмінно підтримує територіальну цілісність та суверенітет України, але вважає за доцільне працювати з обома сторонами в гуманітарних питаннях.

Щодо можливості приєднання Туреччини до західних санкцій проти Росії, Чавушоглу вказав на те, що «позиція Туреччини була принциповою і зрозумілою з самого початку».

Як повідомлялося, Туреччина не приєдналася до західних санкцій проти Росії, пояснюючи це необхідністю залишати вікно для діалогу відкритим та активно пропонуючи себе посередником для переговорів. Раніше в Анкарі заявляли про те, що санкції не матимуть того ефекту, якого від них очікують.

В Анталії 10 березня відбулася тристороння зустріч міністрів закордонних справ України, Туреччини та росії. На порядку денному було питання припинення вогню та відкриття гуманітарних коридорів. За результатами зустрічі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав про те, що лавров не мав повноважень приймати рішення на зустрічі в Анталії, зокрема щодо гуманітарних коридорів, бо приїхав на переговори «послухати» українську сторону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-