Україна в ОБСЄ: Час визнати, що росія може вести лише варварську війну

Україна в ОБСЄ: Час визнати, що росія може вести лише варварську війну

Укрінформ
Українська делегація в ОБСЄ поінформувала країни-учасниці про варварський авіаобстріл російськими військами пологового будинку та дитячої лікарні у Маріуполі та цинічні спроби кремлівської пропаганди приховати цей злочин.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це відбулося під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Вчора росія розбомбила пологовий та дитячий будинок у Маріуполі. Вони скинули авіабомби на будівлю з вагітними жінками та новонародженими. Схоже, росіяни вже давно втратили людяність. Я хотів би запитати у росіян, це була база НАТО чи якась "секретна лабораторія"?", - заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

За словами українського посла, пора визнати, що росія може вести лише варварську війну проти мирного населення та немовлят, і прикривати все це огидною брехнею. На цьому тлі він указав на цинічну заяву речниці російського мзс про те, що в пологовому будинку Маріуполя нібито був "оплот українських націоналістів".

Очільник української місії в ОБСЄ поінформував іноземні делегації, що наразі росія тримає в заручниках 400 тис. тисяч людей у ​​Маріуполі, блокуючи гуманітарну допомогу та евакуацію. "Майже 3000 новонароджених у Маріуполі не мають доступу до ліків та їжі", - додав Цимбалюк.

У своєму виступі український посол також вказав на брехню путіна у т. ч. про те, що російських призовників не направляють на війну в Україну, що пізніше було по суті спростовано з боку міноборони рф. "Тож що, російський президент бреше? Як він це робив, коли говорив про точкові удари та захист мирного населення? Чи ж може міноборони бреше йому про військову кампанію, у тому числі про втрати, які несе російська армія в Україні? Може, російським дипломатам треба доповісти у Москву про те, що відбувається?", - заявив Цимбалюк.

Окремо посол розповів про перехоплення розмов російських солдатів в Україні, які розповідають про вбивства мирних жителів та грабування приватних будинків і магазинів. "Так виглядає "друга найсильніша армія" у світі. Який сором. Щоб отримати новий фірмовий телевізор або потужний блендер не варто здійснювати військові злочини", - додав український дипломат.

Як повідомлялося, 9 березня агресор під час авіанальоту знищив у центрі Маріуполя пологовий будинок, лікарню, дитяче відділення та терапію.

Представник міноборони росії ігор конашенко і глава мзс рф сергій лавров подали прямо протилежні версії авіанальоту.

На брифінгу в москві конашенков заявив, що російські військові не завдавали удару по лікарні в Маріуполі, і взагалі "абсолютно жодних завдань щодо враження цілей на землі російська авіація в районі Маріуполя не виконувала". Далі він назвав "нібито авіаудар, що мав місце, - повністю зрежисованою провокацією для підтримки антиросійського ажіотажу в західної аудиторії".

Декількома годинами раніше на пресконференції в Анталії міністр закордонних справ росії сергій лавров визнав бомбардування лікарні та пологового будинку в Маріуполі цілеспрямованим рішенням армії рф. При цьому, за його словами, пологовий будинок використовувався виключно як база батальйону "Азов".

Фото: Evgeniy Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-