Зеленський вважає блефом погрози росії ядерною зброєю

Зеленський вважає блефом погрози росії ядерною зброєю

Укрінформ
Росія навряд чи наважиться використати ядерну зброю, адже одна річ – бути вбивцею, а інша – самогубцем.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю німецькій газеті Die Zeit заявив Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання, чи застосує путін ядерну зброю, якщо Захід втрутиться у війну в Україні.

«Думаю, що це блеф. Одне діло – бути вбивцею. Інше діло – бути самогубцем. Будь-яке застосування ядерної зброї означатиме кінець не тільки для людини, яка її застосує. Але і для всього, що в принципі може бути дорогим в житті для цієї людини», – наголосив Зеленський.

Він також вважає, що порушення Будапештського меморандуму підписантами є стратегічною помилкою останніх. Після його порушення світ отримав сигнал, що міжнародне право не має сили.

«Це було помилкою для підписантів – порушити умови Будапештського меморандуму. Чому? Тому що у світі є такі країни, які хочуть собі ядерну зброю або які знають, що сусіди хочуть їх захопити чи відібрати у них якусь територію. Якби "Будапешт" діяв, можна було б говорити цим країнам: ось гарантії безпеки, які ви можете отримати, і тому навіть не думайте про ядерну зброю. Агресія проти України – це чіткий сигнал усьому світу: гарантії не працюють, навіть коли під ними підписалися найсильніші світу. Росія ж сама нам гарантувала безпеку. А тепер сама намагається нас знищити. Хто тепер у світі буде сподіватись на силу договорів, якщо боїться за своє існування? Тому відчутно покарати росію за це вторгнення в Україну і домогтися звільнення нашої території – це насправді відновити силу міжнародного права. Захід здатний це зробити», – вважає глава держави.

Як відомо, Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Великою Британією, США та росією про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-