Генсек НАТО застеріг росію від нападу на канали постачання зброї Україні

Генсек НАТО застеріг росію від нападу на канали постачання зброї Україні

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив, що напад росії на канали постачання союзних держав, які підтримують Україну зброєю та боєприпасами, стане небезпечною ескалацією війни, що вирує у Східній Європі.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у інтерв'ю CBC News.

«Союзники допомагають Україні відстоювати своє право на самооборону, яке закріплено в статуті ООН. Росія є агресором, а Україна захищається. Якщо відбудеться напад на будь-яку країну НАТО, територію НАТО, це спричинить застосування статті 5», - сказав він.

Стаття 5 — це положення про самооборону в установчому договорі НАТО, в якому наголошується, що напад на одного члена Альянсу є нападом на всі 30 країн-членів.

«Я абсолютно переконаний, що президент путін знає про це, і ми усуваємо будь-який простір для прорахунків, непорозумінь нашого зобов'язання захищати кожен дюйм території НАТО», - зазначив Столтенберг.

За його словами, існує чітка різниця між лініями постачання всередині України і тими, які працюють за її межами.

«В Україні триває війна, і, звісно, лінії постачання всередині України можуть бути атаковані… Напад на територію НАТО, війська НАТО, спроможності НАТО був би нападом на НАТО», - підкреслив Столтенберг.

Генсек НАТО наголосив, що послання НАТО росії полягає в тому, що «вони мають покласти край війні, що ми продовжуватимемо підтримувати Україну і що ми продовжуємо впроваджувати безпрецедентні санкції».

Як повідомляв Укрінформ, міністри оборони НАТО проведуть надзвичайну зустріч у режимі телеконференції 16 березня 2022 року.

Під час надзвичайної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО 4 березня союзники по НАТО висловили солідарність з Україною у її боротьбі проти неспровокованої та варварської російської агресії, але не змогли дійти згоди щодо запровадження безполітної зони над Україною.

Україна просить країни НАТО надати їй літаки радянського виробництва для протидії варварським повітряним атакам російської авіації на житлові квартали українських міст та селищ.

24 лютого президент рф путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили військовий стан та оголосили загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-