Окупанти другу добу утримують персонал ЧАЕС і не дають провести ротацію - Міненерго

Окупанти другу добу утримують персонал ЧАЕС і не дають провести ротацію - Міненерго

Укрінформ
Окупанти вже другу добу утримують персонал станції ДСП «Чорнобильська АЕС», не дозволяючи провести ротацію, як це передбачено правилами технічної безпеки.

Про це повідомляє Міністерство енергетики на своєму офіційному сайті, передає Укрінформ.

"Наголошуємо, що наразі вся відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку, стан об’єктів та подальший розвиток ситуації у зоні відчуження лежить на загарбниках. Це одна з найсерйозніших загроз Європі сьогодні, оскільки будь-які провокації з боку загарбників на ЧАЕС під час гібридної війни можуть обернутися черговою планетарною екологічною катастрофою", - йдеться у повідомленні.

За інформацією в.о. генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Валерія Сейди, у зоні відчуження новий безпечний конфайнмент над об’єктом «Укриття», енергоблоки №1 та №2, які перебувають на стадії виведення з експлуатації, сховища відпрацьованого ядерного палива - СВЯП-1, СВЯП-2 - взяті під контроль окупантів - військових Російської Федерації.

Міністерство наголошує на тому, що ці загарбницькі дії РФ є також прямим порушенням статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

"Україна очікує на рішучі дії з боку наших міжнародних партнерів для забезпечення спільної безпеки европейського континенту", - наголосили в міністерстві.

Як повідомлялось, Державна інспекція з ядерного регулювання від імені України відповідно до міжнародних зобов’язань оперативно поінформувала Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ), що 24 лютого об’єкти ЧАЕС у зоні відчуження були взяті під контроль окупантами, та разом з МЗС постійно інформує агентство і наших міжнародних партнерів щодо перебігу подій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-