Україна розпочала процедуру розриву дипвідносин із РФ

Україна розпочала процедуру розриву дипвідносин із РФ

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України розпочало процедуру розриву дипломатичних відносин з РФ відповідно до норм міжнародного права.

Про це йдеться у повідомленні МЗС, передає Укрінформ.

«Президент України Володимир Зеленський підтримав пропозицію Міністерства закордонних справ України про розрив дипломатичних відносин України з Російською Федерацією. На доручення глави Української держави МЗС України розпочало процедуру розриву дипломатичних відносин відповідно до норм міжнародного права», - зазначило міністерство.

Підкреслюється, що Україна пішла на такий крок у відповідь на акт збройної агресії РФ проти України, вторгнення російських військ задля знищення Української держави, захоплення силою української території та встановлення окупаційного контролю.

У МЗС наголошують, що російська наступальна операція є нападом на суверенітет та територіальну цілісність України, грубе порушення Статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права.

«Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Росією без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року. Ми будемо продовжувати захищати права та інтереси українців в Росії, у тому числі українських політичних в‘язнів», - додало відомство.

МЗС України також відкликало до Києва тимчасового повіреного у справах України в Російській Федерації Василя Покотила для проведення консультацій і розпочало евакуацію українського посольства в Москві.

Консульські установи України на території РФ наразі продовжують працювати в штатному режимі.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна розірвала дипломатичні відносини з Російською Федерацією.

Глава країни-агресора Володимир Путін оголосив про початок спеціальної військової операції на Донбасі. Близько 4 ранку 24 лютого Росія завдала ударів по Україні та розпочала війну.

Зокрема, російські війська завдали ракетно-бомбових ударів по аеродромах у Борисполі, Озерному, Кульбакиному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних сил України.

Державний кордон України на ділянці з Росією та Білоруссю зазнав атаки з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю.

Російська броньована техніка порушила український кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

Крім того, атаки відбуваються з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та із АР Крим.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на всій території України запроваджується воєнний стан.

Верховна Рада зранку 24 лютого затвердила указ Президента про запровадження воєнного стану на всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-