Агресія Росії в Україні забрала близько 14 тисяч життів – МЗС

Агресія Росії в Україні забрала близько 14 тисяч життів – МЗС

Укрінформ
Через російську агресію в Україні з 2014 року забрав життя близько 14 тисяч людей.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ, опублікованій до восьмих роковин початку збройної агресії Росії проти України на сайті МЗС.

“8 років тому Російська Федерація розпочала збройне вторгнення на суверенну територію України – Автономну Республіку Крим та місто Севастополь. Агресія РФ проти України продовжилась на території Донецької та Луганської областей, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці”, - ідеться у заяві.

У МЗС зазначили, що з 2014 року розв’язаний Росією збройний конфлікт забрав життя близько 14 тисяч осіб, ще щонайменше 30 тисяч поранені, включно з цивільними особами, понад 1,5 мільйона осіб були змушені покинути свої домівки в Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, рятуючись від окупації на контрольованій урядом України території.

Читайте також: Бербок - Путіну: «Не грайте людськими життями»

“Перша з часів Другої світової війни спроба забрати частину території сусідньої держави силою стала ударом по світовій безпеці, заснованій на міжнародному праві, у тому числі повазі до міжнародно визнаних кордонів суверенних держав. Тимчасова окупація та спроба анексії українських територій перетворили їх у зони безпрецедентного порушення прав людини і основних свобод. Системного переслідування зазнають всі незгодні з окупацією. Росією застосовується утиски за ознакою етнічної та релігійної приналежності громади українців та кримських татар у тимчасово окупованому Криму”, - підкреслюють в МЗС.

У міністерстві наголошують, що “незважаючи на всі зусилля України та міжнародної спільноти з мирного врегулювання створеного Росією конфлікту, агресія РФ лише розширюється".

"Нещодавнє безпрецедентне нарощування російських військ біля кордону України, в тимчасово окупованому Криму та в Білорусі стало не лише елементом тиску на Україну, але і частиною шантажу, спрямованого на подальший підрив архітектури безпеки в Європі, норм і принципів міжнародного права”, - наголошують в МЗС.

Натомість, триває використання всіх можливих інструментів триваючої агресії Росії проти України.

"Так, під приводом військово-морських навчань Російська Федерація блокує значні частини Чорного та Азовського морів і Керченську протоку, перекриваючи безпечні та усталені шляхи морської торгівлі, що ведуть до українських портів. Останнім прикладом такої поведінки стали перекриття 13-19 лютого”, - додають дипломати.

Читайте також: Україна закликала ЄС вже зараз запровадити частину санкцій проти Росії

Крім того, тривають періодичні атаки у кіберпросторі.

“Державі-агресору не вдалося досягти ключової мети – зруйнувати єдність України та підірвати непохитність міжнародної коаліції на підтримку України. Ми і далі залишаємось відданими врегулюванню цього збройного конфлікту політико-дипломатичними методами в рамках існуючих переговорних форматів, а також із залученням міжнародних організацій, задля відновлення та розбудови миру”, - наголосили у МЗС.

Дипломати зазначили, що створюють “пояс безпеки та процвітання, реалізуючи стратегію малих альянсів як елемент проактивної зовнішньої політики України. Так з’явилися Люблінський трикутник з Польщею і Литвою, Квадрига з Туреччиною, Асоційоване тріо з Грузією і Молдовою, альянс Україна-Польща-Велика Британія”.

“Разом з 46 нашими іноземними партнерами та міжнародними організаціями ми заснували Міжнародну Кримську платформу – новий формат з мирної деокупації Криму, і розвиваємо його як фактор стримування російських геополітичних та військових амбіцій, підтримки стабільності у ширшому Чорноморському регіоні”, - додали у міністерстві.

Читайте також: На домени .ua планують здійснити кібератаки 22 лютогоДержспецзв'язку

У МЗС дякують державам, які надають політичну та практичну підтримку з метою зміцнення оборонної стійкості України та закликають до подальшої активізації двостороннього військово-технічного співробітництва з цією метою.

“Росія має піти на деескалацію, вивести свої військові сили з суверенної території України та припинити дестабілізацію міжнародної безпекової ситуації”, - наголосили у міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого визначено Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації" від 15 вересня 2015 року № 685-VIII офіційною датою початку тимчасової окупації Криму.

Цього дня 2014 року Росія здійснила міжнародний злочин, порушила базові принципи міжнародного права та європейського устрою, зруйнувала існуючий баланс сил в регіоні, спричинила найбільшу з часів Другої світової війни безпекову кризу в Європі. Грубо порушуючи територіальну цілісність та суверенітет України, російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані "зелені чоловічки" – озброєні військові без розпізнавальних знаків. Водночас відбулося створення й озброєння іррегулярних збройних формувань найманців із числа місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і збройних сил Російської Федерації.

У ніч на 27 лютого будівлі Верховної Ради та уряду АРК захопили російські спецпризначенці та встановили на них російські прапори. 16 березня було проведено так званий референдум, а вже через два дні – 18 березня, проголошено про "приєднання" Криму до РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-